Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: van Down Under tot Doha (Deel 10)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. Vlaand...

Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: van Down Under tot Doha (Deel 10)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. Vlaanderen, here we come!

Het wielerseizoen kent met de Japan Cup een traditioneel einde van de belangrijke internationale koersen. De renners beginnen vanaf november aan hun opbouw naar het seizoen 2017. Maar hoe verliep alles in 2016? Als u alweer bent vergeten wie in de belangrijkste koersen schone schijn maakten, bent u bij Wieler Revue aan het juiste adres. Wij blikken met tekst en beeld terug op de belangrijkste wielerwedstrijden van 2016. Daarbij komen zowel de mannen als vrouwen genoeg in het spotlight te staan.

Vlaamse leeuw

Na de Ronde van Catalonië in het vorige deel te hebben besproken, is het tijd voor België. Vlaanderen, om concreter te zijn. Daar staat twee weken per jaar de volledige samenleving op zijn kop enkel door 'de koers'. Het begint bij Dwars door Vlaanderen, gaat via de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem door naar de Driedaagse De Panne-Koksijde. Om dan te culmineren in de Vlaamse hoogmis der koersen, de Ronde van Vlaanderen. Vlaanderens Mooiste is gereserveerd voor het volgende deel.

In dit deel, al die andere genoemde koersen. Te beginnen met Dwars door Vlaanderen. Doorgaans degene met een minder deelnemersveld in vergelijking met de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. Maar het deelnemersveld was helemaal niet waar het hem om te doen was deze editie. De terroristische aanslagen in Brussel eerder die week hadden een grote impact op de klassieker. In eerste instantie werd er zelfs getwijfeld of de koers wel doorgang kon vinden.

Na een minuut stilte togen de renners toch op de fiets. Een groep van zes renners kwam vooruit te rijden, waarbij Jesper Asselman de beste was. Op de Taaienberg zorgde een versnelling van Edward Theuns voor selectie in het peloton. 25 renners bleven over. In volle finale reed Greg van Avermaet weg, maar Niki Terpstra en later Lotto Soudal zorgden na een helse achtervolging voor een hergroepering. Jens Debusschere won de sprint, waar nummer twee Bryan Coquard dacht te winnen.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/11/Dwars-door-Vlaanderen-2016-Highlights.mp4"][/video]

Wereldkampioenen

Dan werd op vrijdag 25 maart de E3 Harelbeke verreden. Het was even wennen, na de E3 Prijs en de E3 Prijs-Harelbeke was het sinds 2014 toch echt de E3 Harelbeke. Zoals verwacht had het deelnemersveld in Harelbeke iets meer cachet dan in Dwars door Vlaanderen. Ook in Harelbeke was er een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.

Op de Taaienberg kon de koers tussen de favorieten pas echt op gang komen. Tom Boonen ging nog eens tekeer op 'zijn' berg. Fabian Cancellara kreeg te maken met materiaalpech. De Zwitser begon net als in 2011 aan een geweldige achtervolging. Op de Oude Kwaremont gebeurde niet heel veel. Cancellara vond de aansluiting in de afdaling naar de Karnemelkbeekstraat. Op die heuvel versnelden Michal Kwiatkowski en Peter Sagan. De wereldkampioenen van 2014 en 2015 werkten samen een voorsprong van een halve minuut bij elkaar. Ze mochten gaan bepalen wie er won. De Pool verraste Sagan, die ook niet meer de meest fitte leek.

Achteraf klaagde Patrick Lefevere over de tactiek van de concurrentie van Etixx-Quick Step. Hij vond dat niemand wilde achtervolgen op de twee koplopers, behalve zijn eigen ploeg. Aan Etixx-Quick Step was het om in Gent-Wevelgem te bewijzen of ze naast sterk in de breedte ook sterk in de diepte konden zijn.

Enerverende finale

Want twee dagen na de E3 Harelbeke kon wielerminnend Vlaanderen alweer de deur uit. Op zondag was het tijd voor Gent-Wevelgem. Na de heroïsche editie van 2015 zou ook die van dit jaar kwade weersomstandigheden hebben. Het was koud en guur. In De Moeren speelde opnieuw de wind op. Sep Vanmarcke en Lars Boom lieten zich ringeloren. De Belg zou echter in de finale nog een grote rol spelen. Kort na de eerste passage van de Kemmelberg viel Viatcheslav Kuznetsov aan.

De Rus van Katusha kreeg veel ruimte. Zoveel zelfs, dat hij na de tweede passage van de Kemmel nog solo op kop reed. Op die Kemmel was bij de favorieten wereldkampioen Peter Sagan de sterkste. Hij liet voor het eerst dit jaar zien dat hij niet alleen veel aanviel, maar ook gewoon de beste was. Fabian Cancellara en Sep Vanmarcke konden mee met de Slowaak. Greg van Avermaet en Zdenek Stybar moesten net een gaatje laten. Etixx-Quick Step mocht weer achtervolgen.

Het sterke trio reed naar Kuznetsov toe en liep uit op het peloton. De Rus speelde een tactisch subliem spel en in de finale bleef hij ijzig kalm. De vier gooiden met pistemanoeuvres. Kuznetsov ging laat, maar als eerste aan. De wereldkampioen troefde de andere drie echter af en won voor het eerst in zijn regenboogtrui.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/11/Gent-Wevelgem-2016-Finish.mp4"][/video]

Zwarte dag

Maar zo mooi als de finale was, zo droevig was de nasleep van Gent-Wevelgem. Tijdens de koers kwam het bericht door dat Antoine Demoitié van Wanty-Groupe Gobert naar het ziekenhuis werd afgevoerd. De Belg, op dat moment 25 jaar, kreeg na een valpartij te maken met een botsing met een motor. Die botsing werd de Belg uiteindelijk fataal. Wanty-Groupe Gobert zou daardoor niet starten in de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Astana versus Kristoff

Naast Demoitié was er nog een Belgische renner dat weekend overleden, namelijk Daan Myngheer. Voorafgaande aan de eerste etappe van de Belgische ronde volgde een minuut stilte. In de eerste rit werd het klassement in een plooi gelegd. Waaiers zorgden voor afscheiding in het peloton.

Lieuwe Westra kwam samen met Alexey Lutsenko en Alexander Kristoff op kop te zitten. Westra wilde tijd pakken op de concurrentie met het oog op het klassement. Lutsenko hielp zijn ploeggenoot echter niet, omdat hij dacht de sprint van de Noor te kunnen winnen. Wat natuurlijk niet gebeurde.

De tweede etappe en het eerste deel van de derde rit waren traditioneel sprintersetappes. Ook nu werd een massasprint niet ontlopen. Waar Elia Viviani op dag twee nog Marcel Kittel klopte, nam de Duitser een dag later in de ochtendetappe revanche. De tijdrit op de middag zou zoals altijd de eindwinnaar bepalen.

Daarin sloeg Westra snel een gat ten opzichte van Kristoff en Lutsenko. De eindzege was dus zeker. Voor de ritzege kwam hij drie seconden tekort. Dat leverde hem een vierde plaats in de etappe op, want de eerste drie reden allemaal binnen een seconde van elkaar. Maciej Bodnar was de snelste, Tony Martin en Tom Bohli hadden nipt het nakijken.

Monumentale Ronde

In het volgende deel van het Wieler Revue Jaaroverzicht 2016 blikken we terug op een van de mooiere edities van de Ronde van Vlaanderen van de laatste jaren. Daarbij veel Nederlanders aan het front, bij de mannen en vrouwen. Wereldkampioenen in beeld, bij de mannen en vrouwen. En een geweldige strijd met dito finale. Bij de mannen, maar ook bij de vrouwen.

Foto's: Cor Vos