Europees kampioen Aerts schrijft Jaarmarktcross in Niel bij op erelijst

Toon Aerts was de beste in de Jaarmarktcross in Niel. De Vlaming van Telenet-Fidea liet de concurrentie achter zich op d...

Europees kampioen Aerts schrijft Jaarmarktcross in Niel bij op erelijst

Toon Aerts was de beste in de Jaarmarktcross in Niel. De Vlaming van Telenet-Fidea liet de concurrentie achter zich op de Dag van de Wapenstilstand.

De organisatie van de Jaarmarktcross pakte uit met een aantal vernieuwingen. Doorgaans lag de cross in Niel er ontzettend modderig bij en was het terrein van de Jaarmarktcross zelf selectief genoeg. Nu was dat anders, ondanks meerdere dagen regen in Vlaanderen. "De wereld is om zeep, want ik heb het nog nooit meegemaakt dat het de hele week regende en de cross in Niel er dan zo bij ligt", grapte Rob Peeters vooraf tegen Sporza

Dus kwam de organisatie met het 'spinnenweb', zoals hierboven te zien is. Verder was er ook een nieuwe zandstrook, waarbij ook twee schuine stroken die er wél modderig bij lagen moesten zorgen voor de verschillen. Jim Aernouts had lak aan de vernieuwingen. De crosser van Telenet-Fidea ging hard van start.

Duo afwezig

Wat? Geen Wout van Aert en Mathieu van der Poel aan de leiding? Dat had een logische verklaring. De twee beste veldrijders van het moment hadden een rustpauze ingebouwd in hun cross-seizoen. De wereldkampioen zat op het moment zelfs op trainingsstage in Spanje. En dat maakte dat er andere favorieten waren voor de winst in Niel.

Europees kampioen Toon Aerts had de beste papieren. Titelverdediger Kevin Pauwels behoorde ook tot de belangrijke veldrijders, Tom Meeusen werd gezien als outsider. Aerts nam al snel over van ploeggenoot Aernouts. Die kreeg een andere ploegmaat, Corné van Kessel, in zijn wiel. Na verloop van tijd was Pauwels degene die de achtervolging op Aerts ging leiden.

De Europees kampioen leek ondanks de tegenstand van Pauwels op weg naar de zege. Aerts ging op voor zijn tweede seizoenszege. Ondanks wat valpartijen en kleine haperingen in de laatste drie ronden stak de Europees kampioen de handen in de lucht. Na lang tegen stribbelen gaf Pauwels de moed op, hij werd tweede. Van Kessel volgde kort daarachter op plaats drie.

Foto: Cor Vos