Froome over Poels: 'Ik wist van het begin dat hij belangrijk voor me zou zijn'

Chris Froome heeft al twee jaar een luxe knecht aan Wout Poels bij Team Sky. De drievoudig Tourwinnaar wist al snel dat...

Froome over Poels: 'Ik wist van het begin dat hij belangrijk voor me zou zijn'
  • Wout Poels Wout Poels
  • Chris Froome Chris Froome

Chris Froome heeft al twee jaar een luxe knecht aan Wout Poels bij Team Sky. De drievoudig Tourwinnaar wist al snel dat Poels belangrijk zou zijn.

Dat vertelde hij vorige week in Japan aan De Telegraaf. De Britse Tourwinnaar was in Japan voor het Saitama Criterium. Dat Japanse criterium wordt georganiseerd door Tourorganisatie ASO en brengt een groot gedeelte toppers naar het land van de rijzende zon.

Ook Wout Poels was er aanwezig. Froome blikte met De Telegraaf terug op de afgelopen Tour de France en de prestaties van Poels. "Hij was in de Tour vaak de laatste renner die bij me was. Ik weet wat ik aan hem heb. Ik kan niet ontkennen dat Wout ontzettend belangrijk voor me is geweest in de laatste twee Tours die ik won."

Eerste trainingskamp

Het fundament voor de goede samenwerking tussen de Nederlander en de Brit legden de twee in begin 2015. Poels was net bij de ploeg gekomen en trok met Froome op trainingskamp in Zuid-Afrika. "Daar legden we de basis", vertelt de Brit. "De beste manier om iemand als wielrenner te leren kennen is lang met elkaar optrekken. We hadden meteen een klik. Wout liet gelijk zien hoe sterk hij was. Hij sloopte me tijdens verschillende trainingen. Daardoor ging mijn niveau ook sneller omhoog. Ik wist in het begin al dat hij belangrijk voor mij zou gaan zijn."

'Wout sloopte me tijdens verschillende trainingen'

Het gevoel bij Poels is wederzijds. "We voelen elkaar goed aan. In de koers weet ik vaak exact wat Chris wil. Ook na de wedstrijd klikt het." Froome is het daarmee eens. "Wout is ook goed voor het gevoel in de ploeg. Hij begrijpt onze humor. Zelfs als we een zware dag hebben gehad in de Tour, is hij er om iedereen de pijn te laten vergeten."

Foto: Cor Vos