Toon Aerts verrassend Europees kampioen

Toon Aerts is de nieuwe Europees kampioen. De Belg reed solo naar de streep nadat hij alle ruimte had gekregen van zijn...

Toon Aerts verrassend Europees kampioen

Toon Aerts is de nieuwe Europees kampioen. De Belg kreeg alle ruimte en wist solo naar de streep te rijden. Mathieu van der Poel moest genoegen nemen met een tweede plaats. Wout Van Aert legde beslag op de derde plaats. 

Op de snelle omloop waren het de Fransen die voor eigen volk de leiding namen. Francis Mourey legde een flink tempo op, maar na ongeveer een kwartier was het Van der Poel die voor het eerst iets ondernam. Een groep van vier kon zich losmaken, maar het was een schijnpoging want de samensmelting was snel weer een feit. Het tempo was vervolgens compleet uit de eerste groep. Dat was het sein voor de terugkerende Sweeck om aan te vallen, maar ook hij werd weer teruggegrepen door het werk van Twan van den Brand.

Het bleek wel de tactiek van de Belgen om iemand vooruit te sturen, want vervolgens werden Michael Vanthourenhout en Aerts vooruitgeschoven. Drie keer was scheepsrecht, want Aerts reed een enorme voorsprong bijeen. Hij zou uiteindelijk pas worden teruggezien aan de finish. In de strijd om het podium maakte Van der Poel er een heel lange sprint van. Hij wist Van Aert net af te houden.

Foto: Cor Vos