De Jong imponerend naar Europese titel

Thalita de Jong is na wereldkampioen nu ook Europees kampioen. De Jong liet met vier rondes te gaan iedereen achter en s...

De Jong imponerend naar Europese titel

Thalita de Jong is op imponerende wijze Europees kampioen veldrijden geworden. De Nederlandse liet met nog zo'n vier ronden te gaan iedereen achter zich en soleerde vervolgens naar de overwinning. Het podium werd gecompleteerd door Lucinda Brand en de Française Caroline Mani. 

Wegrenster Christine Majerus nam in het begin de leiding over het eerste groepje. De Nederlandse equipe zat goed vertegenwoordigd vooraan maar weigerde de kastanjes zo vroeg uit het vuur te halen. Mani wilde voor eigen volk iets laten zien en legde een straf tempo op in de eerste rondes, maar een gat kon er nog niet geslagen worden. Het was wachten tot De Jong om het echt los te laten barsten. De heersende wereldkampioene kreeg Sanne Cant en Lucinda Brand in eerste instantie met haar mee.

Op het lastigste stuk van de omloop was het De Jong die duidelijk de betere was van haar metgezellen. Brand kon als eerste het wiel niet meer houden. De eerste keer wist Cant nog wel terug te komen, maar de tweede keer was er teveel aan voor de Belgische. De Jong bouwde gauw een voorsprong op van ruim twintig seconden. Achter de 22-jarige renster van RaboLiv volgde een samensmelting. In de strijd om de tweede plaats nam Brand het heft in handen. Ze viel aan en kon in de sprint Mani afhouden, waardoor ze het Nederlandse feestje compleet maakte.

Foto: Cor Vos