Kruijswijk ambieert podiumplaats in Giro d'Italia: 'Zwaar, zoals altijd'

Het parkoers van de honderdste Giro d'Italia werd gisteren bekend gemaakt. Steven Kruijswijk is blij met de zware route...

Kruijswijk ambieert podiumplaats in Giro d'Italia: 'Zwaar, zoals altijd'
  • Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

Het parkoers van de honderdste Giro d'Italia werd gisteren bekend gemaakt. Steven Kruijswijk is blij met de zware route van de Giro 100.

Dat vertelde hij in een interview met NOS. "Het parkoers van de Giro d'Italia is zwaar, zoals altijd", aldus de Brabander. Dit jaar leek hij op weg naar de eindzege in de Ronde van Italië. In de afdaling van de Colle delle Agnello in de negentiende rit reed de klimmer echter tegen een sneeuwwand op.

Hij verloor die dag het roze en werd uiteindelijk vierde in de Giro. Alleen Vincenzo Nibali, Esteban Chaves en Alejandro Valverde gingen hem vooraf. Dus heeft Kruijswijk een doel voor 2017: "Voor mij was het eigenlijk al duidelijk dat ik de Giro ging rijden", licht hij toe. "Maar ik ben wel blij dat je weer weet waar je aan toe bent als het parkoers bekend is."

Vroeg en laat

"Het is een verdeelde Giro", gaat de Nederlander verder. "Natuurlijk ligt het zwaartepunt, als altijd, in de laatste week. Maar op dag vier staat er al een aankomst gepland op de Etna. Je moet vroeg in vorm zijn. Het wordt een zware, pittige ronde." In de eerdere jaren toonde Kruijswijk pas zijn topvorm in de laatste week, in mei dit jaar was hij al vroeg goed. "Dus van mij mag het wel, zo'n aankomst bergop vroeg in de ronde."

De Nederlander schrikt niet van het parkoers. "Nee. Ik vind het wel mooi. Hoe meer bergen en tijdritten, hoe beter. Ik ben wel blij met het parkoers dat er nu ligt." Hij gaat zich niet anders voorbereiden dan andere jaren. "We houden vast aan de voorbereiding zoals ik die vorig jaar heb gehad. Misschien moet ik zorgen dat ik net wat eerder in topvorm ga zijn. Maar die plannen moeten we nog maken."

Stef Clement en Jurgen Vandenbroeck vormen versterking bergop voor de renner van LottoNL-Jumbo. "Dat was voor mij een voorwaarde. We kunnen nu een mannetje extra hebben. Het zijn ervaren renners, die al veel grote rondes hebben gereden. Die ervaring en sterkte is voor mij belangrijk."

Zijn doel? "Ik zie mezelf als een van de favorieten voor een podiumplek volgend jaar. Dat zal voor de buitenwereld en de media zeker de verwachting mogen zijn. Ik vind dat realistisch."

Foto: Cor Vos