'Giro-parkoers 2017 uitgelekt'

Het parkoers van de Giro 2017 zou zijn uitgelekt. De honderdste editie van de Ronde van Italië zal volledig op Italiaans...

'Giro-parkoers 2017 uitgelekt'

Het parkoers van de Giro d'Italia zou zijn uitgelekt. Komende dinsdag wordt de route officieel gepresenteerd, maar traditioneel is de waarschijnlijke route eerder bekend dan de bedoeling. Doordat het de honderdste editie is van de Ronde van Italië, zal het peloton de volledige drie weken op Italiaans grondgebied blijven. 

Op het eiland Sardinië zal de strijd om de roze trui in gang worden geschoten. Het eiland mag drie etappes verwelkomen, waarvan er onder meer eentje eindigt in Cagliari. De hoofdstad van het eiland was al eens eerder het decor van massasprints in de Giro d'Italia. In 1991 was het Mario Cipollini die met de winst aan de haal ging, terwijl in 2007 Robert Förster zijn wiel als eerste over de streep drukte. Op maandag verplaatst de karavaan zich van Sardinië naar Sicilië, waar de klassementsmannen direct met de billen bloot moeten, want een dag na de rustdag wordt er gefinisht op de Etna.

Het eerste deel van de Ronde van Italië wordt afgesloten met wederom een zware rit. De renners zullen dan namelijk de Blockhaus moeten bedwingen. Wie niet goed uit de rustdagen komt in deze Giro, heeft een groot probleem, want een dag na de tweede rustdag staat er een lange tijdrit op het menu door de regio Umbrië. In de laatste week zullen enkele scherprechters beklommen moeten worden. De slotweek begint namelijk met een dubbele beklimming van de Stelvio, terwijl ook de Mortirolo is opgenomen in die etappe. Het slotweekend is loodzwaar met twee bergritten en een afsluitende tijdrit in Milaan.

Foto: Cor Vos