'Honderdste Giro kent twee etappes op Sicilië, aankomst op Etna gepland'

De Giro d'Italia zal twee etappes afleggen op het zuidelijke eiland Sicilië. Daarbij moet een van de etappes aankomen op...

'Honderdste Giro kent twee etappes op Sicilië, aankomst op Etna gepland'

De Giro d'Italia zal twee etappes afleggen op het zuidelijke eiland Sicilië. Daarbij moet een van de etappes aankomen op de Etna.

Dat meldt Giornale di Sicilia. "Na de eerste drie etappes te hebben afgelegd op Sardinië, worden ook langzamerhand de details bekend van het verblijf op Sicilië", meldt de krant.

De Giro 100 presenteerde op 14 september al het Grande Partenza. Dat vindt plaats in Alghero. Vanuit daar trekken de renners op de eerste dag naar Olbia voor een vlakke etappe. Een dag later wordt vanuit de westkant van Sardinië koers gezet richting het oosten van het eiland. In Tortolì eindigt de tweede rit, waarna een dag later het Sardijnse slotstuk volgt door middel van een honderdvijftig kilometer lange, vlakke etappe naar Cagliari.

Uitbarsting

Op Sicilië moeten de eerste kaarten voor het klassement op tafel worden gelegd. Hoofdstad Palermo blijft merkwaardig genoeg achterwege in het festijn. In 2008 vertrok de Giro vanuit de Palermitaanse straten, die Giro werd gewonnen door Alberto Contador.

De vierde etappe zet op 9 mei vanuit Cefalù, een prachtige kustplaats op zestig kilometer afstand van Palermo, koers richting de Etna. De aankomststreep ligt dan getrokken op het Rifugio Sapienza. In 2011 lag hier ook de finish. Pieter Weening werd op die dag uit de roze leiderstrui gereden door Alberto Contador. Hij ging destijds de kleine Venezolaanse koffieplanter José Rujano vooraf.

Een dag later, 10 mei, zal de tweede en laatste etappe op Sicilië plaats hebben. Pedara in de provincie Catania heeft volgens Giornale di Sicilia de eer de Giro te mogen verwelkomen. De etappe zal aankomen in Messina, als eerbetoon aan Vincenzo Nibali.

Foto: Cor Vos