HomeNieuwsBoonen: 'Parijs-Roubaix dit jaar was een gekkenhuis'

Boonen: ‘Parijs-Roubaix dit jaar was een gekkenhuis’

Tom Boonen blikt aan het eind van het seizoen terug op wat eigenlijk zijn laatste wedstrijd moest zijn. Hij besprak Pari...

Tom Boonen blikt aan het eind van het seizoen terug op wat eigenlijk zijn laatste wedstrijd moest zijn. Hij besprak Parijs-Roubaix met Het Nieuwsblad.

“Ik verloor omdat Sep Vanmarcke de deur dicht deed”

De Belg, afgelopen zondag op het wereldkampioenschap nog goed voor de bronzen medaille, moest in stijl afscheid nemen. Hij zou zijn fiets aan de wilgen hangen na Parijs-Roubaix. En dat kon maar op één manier gebeuren: door de vijfde kassei binnen te halen.

“Het was een prachtige koers”, vertelt Boonen tegen Het Nieuwsblad. “Al voor het Bos van Wallers was er strijd. Het werd een gevecht van individuen. Een aantal momenten hebben die Roubaix een unieke wedstrijd gemaakt. Geen tactiek, vechten met de blote vuist. Het was een zottenkot.”

Boonen heeft geen zin om zich af te vragen of de beste Boonen, van een jaar of tien terug, wel had gewonnen. “De situatie was wat ze was. Ik ben zo goed in Roubaix dat ik weet dat ik niet honderd procent moet zijn om te winnen. Bij de Ronde van Vlaanderen is dat anders. Daar moest ik ook in mijn hoogtijdagen honderd procent in vorm zijn.”

Verloren sprint

De koers verliep geweldig voor Boonen. Fabian Cancellara en de onverslaanbaar lijkende Peter Sagan raakten op achterstand door een valpartij. Ze zouden niet meer vooraan terugkeren.

In de finale kwam De Bom van Balen in een kopgroep terecht met Mathew Hayman, Sep Vanmarcke, Ian Stannard en Edvald Boasson Hagen. De Belg werd tweede. “Hoe verlies je zo’n sprint? Niet omdat ik niet honderd procent in orde was. Ik verloor omdat Sep Vanmarcke de deur dicht deed. Dat is de enige reden. Ik maakte een inschattingsfout.”

Tom Boonen verliest de sprint van Mathew Hayman. Tom Boonen verliest de sprint van Mathew Hayman.

“Op televisie zie je alles gebeuren, maar als renner zie je niet alles”, gaat Boonen verder. “Je bent bezig met de koers, je kijkt voor je. Ik was maar met één renner bezig: Hayman. Ik had niet in de gaten dat Sep opnieuw kwam aansluiten. Hayman ging aan en ik dacht: ‘ik heb hem.’ Op het moment dat ik mijn sprint wil inzetten, raak ik ingesloten. Dat moment van twijfel deed me de das om.”

Tranen in de ogen

Hayman verontschuldigde zich achteraf aan Boonen. “Eerlijk is eerlijk: ik gunde Tom de overwinning”, vertelde de Aussie achteraf op de persconferentie. “Ik heb een paar keer meegemaakt dat mensen in de weken na Roubaix hun verhaal deden”, gaat Boonen verder. “Hoe zij de koers beleefden. Dat ze tranen in de ogen kregen. Parijs-Roubaix van 2016 is een wedstrijd die heel veel mensen is bijgebleven.”

Maar de Belg wil benadrukken dat Hayman de verdiende winnaar was. “Hij had ook een verhaal te vertellen. Ik was niet de enige die terugvocht na een blessure. Hij had na zijn elleboogbreuk niet verwacht daar aan de start te staan. Mijn verhaal werd breed uitgesmeerd.”

Op 9 april 2017 staat met Parijs-Roubaix toch zijn afscheid op het programma. “Ik hoop nog één keer een voorjaar heel sterk te zijn”, vertelt Boonen. “Of ik nog een klassieker win, is bijzaak. Het is een doel, natuurlijk. Maar ik wil vooral mezelf niet verwijten dat ik het niet geprobeerd heb.”

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...