HomeNieuwsPrudhomme blijft strijden: 'Acht renners per ploeg in de Tour'

Prudhomme blijft strijden: ‘Acht renners per ploeg in de Tour’

Christian Prudhomme blijft voorop gaan in de strijd de Tour-ploegen te verkleinen. De Tour-baas legde een voorstel neer...

Christian Prudhomme blijft voorop gaan in de strijd de Tour-ploegen te verkleinen. De Tour-baas legde een voorstel neer bij de UCI.

Als het aan de Franse baas van de Tour-organisatie ligt, rijden volgend jaar minder renners in de Tour de France. Christian Prudhomme wil de deelnemende ploegen verkleinen. Waar nu per ploeg negen renners aan het Grand Départ verschijnen, moeten dat er per 2017 nog maar acht zijn.

De Tour-baas legde een voorstel neer bij de UCI. Hij wacht nog op antwoord. “Wij zijn voorstanders van meer spektakel”, vertelde hij gisteren na de presentatie van het parkoers voor de Tour van 2017. “Met een renner minder per ploeg wordt de wedstrijd moeilijker te controleren.”

Cookson en catenaccio

De bal ligt nu in het kamp van de UCI. “Het is aan Brian Cookson om te laten zien of hij open staat voor vernieuwing”, aldus Prudhomme. “Hij zou er goed aan doen ons voorstel te accepteren. Na de olympische wegrit in Rio de Janeiro zei hij dat de wedstrijd fantastisch was.”

De Fransman is voorstander van een kleiner peloton. “Die olympische wegrit kende vijf renners per ploeg. Waarom zou de UCI dan niet instemmen met acht renners per ploeg in de Tour?” Prudhomme koos samen met Thierry Gouvenou voor een atypisch parkoers voor de Tour van 2017. “Ik hou niet van de afwachtende catenaccio-stijl van de ploegen tegenwoordig. Ik wil aanvallende renners zien. Het parkoers is zo samengesteld, dat renners moeten aanvallen om andere ploegen te ontwrichten”, zei hij gisteren.

Tour-winnaar Chris Froome kan al jaren rekenen op een sterke Sky-formatie. Dat de Brit geen heil ziet in het idee van de Tour-organisatie, mag geen verrassing genoemd worden. “Negen of acht, dat maakt niet uit”, zegt Froome. “Aan het eind halen de sterkste ploegen het toch.”

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...