Tour de France 2017 kent ontknoping in Alpen en Zuid-Frankrijk

Zojuist is het parkoers voor de Tour de France van 2017 bekendgemaakt. De apotheose vindt plaats in de Alpen en Zuid-Fra...

Tour de France 2017 kent ontknoping in Alpen en Zuid-Frankrijk

Zojuist is het parkoers voor de Tour de France van 2017 bekendgemaakt. De apotheose vindt plaats in de Alpen en Zuid-Frankrijk.

Van 1 tot en met 23 juli 2017 staat de Tour de France op het programma. Eerder was al bekend geworden dat het Grand Départ naar Düsseldorf ging. De laatste keer dat La Grande Boucle in Duitsland startte, was in 1987. Destijds vertrok het peloton vanuit Berlijn. Stephen Roche werd eindwinnaar dat jaar.

Luik krijgt finish

Düsseldorf is het decor van de openingstijdrit van de Ronde van Frankrijk. Vanuit de Duitse stad trekt het peloton op de tweede dag naar Luik. Vanuit Verviers wordt op de derde dag koers gezet richting Frankrijk. Longwy is de stad van aankomst in de derde etappe. Een dag later wordt vanuit Mondorf-les-Bains in Luxemburg koers gezet naar Vittel. De etappe daarna volgt de eerste aankomst bergop.

Vogezen, Jura, Pyreneeën

Op woensdag 5 juli is La Planche des Belles Filles de eerste aankomst bergop gepland in de Tour. Vervolgens zet het peloton vanuit Vesoul koers naar Troyes, waarna vanuit Troyes weer richting Nuits-Saint-Georges wordt gekoerst. Op zaterdag 8 juli vindt een heuvelachtige etappe in de Jura plaats, met aankomst op Station des Rousses. Een dag later krijgen de renners een klein stukje Alpen te vertoeven, in Chambéry ligt de aankomst.

Op maandag 10 juli zal de eerste rustdag welgekomen zijn. In de Dordogne zullen de renners hun rust kunnen pakken. Twee vlakke etappes, van Périgueux naar Bergerac en van Eymet naar Pau, volgen de rustdag op. Vanuit Pau trekken de renners dan naar de enige aankomst bergop in de Tour, op Peyragudes.

Een dag later volgt de tweede en laatste Pyreneeënetappe, van Saint-Girons naar Foix. Deze Quatorze Juillet-etappe bedraagt maar honderd kilometer. Vanuit Blagnac rijden de renners naar Rodez, waarna op 16 juli een aankomst in Le Puy en Velay ligt. Daar volgt de tweede rustdag ook, op 17 juli.

Slot in Alpen en Zuid-Frankrijk

Vanuit Le Puy en Velay volgt de zestiende etappe naar Romans sur Isère. De volgende rit zal een van de zwaarste van de Tour zijn: met aankomst na de afdaling van de Galibier, in Serre-Chevalier. De achttiende etappe is de laatste bergetappe van de Tour, met de finish getrokken op de Col d'Izoard.

Vanuit Embrun wordt dan koers gezet naar Salon-de-Provence. Op de voorlaatste dag vindt een tijdrit van ruim twintig kilometer plaats in en rond Marseille. Traditioneel worden de rondjes op de Champs-Élysées afgelegd op de slotdag.

Foto: Cor Vos