WK: Sagan prolongeert wereldtitel

Peter Sagan mag nog een jaar in de regenboogtrui rijden. De Slowaak was in de sprint verreweg de snelste. Mark Cavendish...

WK: Sagan prolongeert wereldtitel
  • Mark Cavendish Mark Cavendish
  • Peter Sagan Peter Sagan

Peter Sagan zal volgend jaar nog steeds te bewonderen zijn in de regenboogtrui. De Slowaak was in de sprint met een klein groepje verreweg de snelste. Mark Cavendish en Tom Boonen completeerden het podium. 

Vroeg in de wedstrijd vormde zich een kopgroep met weinig aansprekende namen. Nick Dougall, Natnael Berhane, Ait El Abdia, Brayan Ramirez, Ryan Roth, Sergey Lagkoeti en Rene Corella waren de gelukkigen. Ze bouwden gauw een voorsprong op, maar doordat het door waaiers losbarstte in het peloton zat de vlucht van de dag er al vroeg op. Op zo'n 150 kilometer van het einde waren het de Belgen die gebruik maakte van de wind. Naast een zestal Belgen waren ook namens Nederland Tom Leezer en Niki Terpstra op de afspraak. Verder waren onder andere Peter Sagan, Michael Matthews, Mark Cavendish, Alexander Kristoff, Elia Viviani, Tom Boonen en Greg Van Avermaet in de eerste waaier te vinden.

Bij het opdraaien van de plaatselijke ronde was de voorsprong 1 minuut 10, maar door uitstekend stoorwerk van Jens Debusschere en Iljo Keisse in de tweede waaier werd snel duidelijk dat de winnaar in de eerste groep zou zitten. Kilometerslang reden de Belgen op kop, waarbij vooral Oliver Naesen puike werk leverde. Met nog vijf kilometer te gaan probeerde Terpstra een gat te slaan, maar daar slaagde de Nederlander niet in. De enige serieuze aanvalspoging daarna kwam van Tom Leezer. De renner van LottoNL-Jumbo leek even naar de wereldtitel te fietsen, maar met nog vierhonderd meter te gaan werd hij teruggepakt. In de sprint was het vervolgens Sagan die met speels gemak naar de overwinning spurtte.

Foto: Cor Vos