Deense Amalie Dideriksen nieuwe wereldkampioene op de weg

Amalie Dideriksen is de nieuwe wereldkampioene op de weg. Na een slopende koers in Qatar mocht de Deense de regenboogtru...

Deense Amalie Dideriksen nieuwe wereldkampioene op de weg

Amalie Dideriksen is de nieuwe wereldkampioene op de weg. Na een slopende koers in Qatar mocht de Deense de regenboogtrui aantrekken.

Voor het wereldkampioenschap bestonden er twee scenario's: een groepje dat voor de zege ging strijden of een massasprint. Marianne Vos en Kirsten Wild, de twee kopvrouwen van de Nederlandse ploeg, waren het er over eens dat de massasprint het meest waarschijnlijk leek.

De Japanse Eri Yonamine koos alvast voor televisietijd. Ze ging solo op pad. Na de eerste doortocht op de plaatselijke Pearl-ronde in Doha, werd ze vervoegd door de Zwitserse Nicole Hanselmann. De koers moest dan nog losbarsten.

Actief Nederland

De Nederlandse ploeg startte met acht rensters. Dit doordat Anna van der Breggen als olympisch kampioen al was verzekerd van een ticket voor deze wegwedstrijd. De numerieke meerderheid probeerde Nederland uit te buiten. Ze waren zinnens de koers hard te maken, door op ieder moment de aanval te zoeken.

De Duitse en Italiaanse dames volgden de Nederlandse echter als een ware schaduw. Niemand van de Nederlandse formatie kon weg komen. Op ruim veertig kilometer van de streep wist wel Amber Neben een gat te slaan. De Amerikaanse werd eerder deze week wereldkampioene tegen de klok.

Een kleine minuut nam Neben. Maar haar voorsprong verdween in de voorlaatste ronde als sneeuw voor de zon. De Nederlandse formatie wilde in de slotronde het tempo hoog houden voor een eventuele sprint met Kirsten Wild. De Nederlandse trein kwam al op zes kilometer van de streep op gang en hield de kop in de finale.

Ellen van Dijk kon lang het tempo hoog houden en gaf onder de rode vod over aan Amy Pieters. Marianne Vos verzorgde de lead-out voor Wild. Die ging heel vroeg aan, te vroeg bleek uiteindelijk. De Deense Amalie Dideriksen klopte de Nederlandse.

Foto: Cor Vos