Vos over wegwedstrijd: 'Het wordt een massasprint of een slijtageslag'

Marianne Vos keek voorafgaand aan de wegwedstrijd uit naar de koers deze middag. De Nederlandse maakt deel uit van een s...

Vos over wegwedstrijd: 'Het wordt een massasprint of een slijtageslag'

Marianne Vos keek voorafgaand aan de wegwedstrijd uit naar de koers deze middag. De Nederlandse maakt deel uit van een sterke selectie.

De oud-wereldkampioen werd door de NOS voor de camera's ondervraagd voor de wegwedstrijd. "Wat mijn rol is binnen de ploeg? Ik ben koerskapitein. Ik moet volle bak koersen", aldus de Brabantse.

"Ik zet dus een beetje de lijnen uit", vervolgt de oud-wereldkampioene. "Ik maak de belangrijkste keuzes. We hebben een bespreking gehad, we weten allemaal wat ons te doen staat. We zijn met onze ploeg van acht professioneel genoeg om te weten wat er moet gebeuren. Maar het is altijd fijn als er iemand dan een beslissing neemt."

Kopvrouw

Vos is zelf niet de belangrijkste renster binnen de ploeg. "Kirsten Wild is de kopvrouw", is de renster van Rabo-Liv gedecideerd. "De tactiek is eigenlijk al bepaald, maar je kunt niet alle scenario's doornemen. Vandaar dat er iemand in de koers keuzes moet maken."

Het plan is om erin te vliegen en de koers hard te maken, zegt Vos. "We hebben altijd voor de massasprint Kirsten achter de hand. Maar we hebben in de breedte zoveel rensters die voor de zege kunnen strijden, dat we daar ook gebruik van willen maken."

De alleskunner denkt wel dat het moeilijk wordt om een massasprint te voorkomen. "Er hebben te veel landen belang bij de sprint. Maar aan de andere kant: de hitte is belangrijk. En bij de junioren mannen gisteren zag je dat er vanaf het begin werd ingevlogen. Dan wordt het een slijtageslag. Het kan alle kanten op."

Foto: Cor Vos