HomeMateriaalReview: Fizik R1 Uomo Boa

Review: Fizik R1 Uomo Boa

Toegegeven, 350 euro voor een paar wielerschoenen is een hoop geld maar als je de nieuwe R1-raceschoen van Fizik uit de verpakking haalt ben je er meteen verliefd op. Een superelegante raceschoen die snelheid uitstraalt.

Leer heeft als prettige eigenschap dat het zich goed aanpast naar de vorm van de voet. Daardoor hadden we tijdens onze eerste trainingsrit weinig tijd nodig om aan deze nieuwe schoenen te wennen. Ook de binnenzool kan naar wens worden aangepast met behulp van een molding technologie. Heel fijn zijn de twee Boa-draaiknoppen waardoor de schoen over de hele voet strak kan worden aangedraaid. De buitenzool is van geventileerd carbon en hoewel de zool keihard is ondervonden we daarvan tijdens onze trainingsritten geen enkele hinder. Sterker nog, het comfort van de R1 is voortreffelijk. Door een innovatieve constructie is de correctie van de Boa-draaiknop twee keer zo klein dan bij andere schoenen met het Boa-sluitsysteem. Hierdoor is het voor de rijder nog eenvoudiger om de gewenste strakheid te bereiken. Nergens ervaren we drukpunten op de voet als beknellend.

2016r1m-bc_2020_01_top_1

Droom voor aero-fanaten

De schoen is met zijn 227 gram zeker geen baksteen maar er zijn tegenwoordig nog lichtere schoenen op de markt. Daar malen we in het geheel niet om. Door zijn lage wreef is de R1 een droom voor de zero-fanaten. De voorkant van de schoen is opvallend zacht. In tegenstelling tot veel andere topschoenen waar fabrikanten toch voor een vrij stijve voorkant kiezen. Toch is de neus van Fizik’s R1 wel hard, wat in het geval van een valpartij toch voor de nodige veiligheid zorgt.

Geen problemen bij uit- en aantrekken

Een veelvoorkomende ergernis bij de wielerschoen is de moeite die consumenten ervaren bij het aan- en uittrekken. Ook dat probleem is door Fizik op elegante wijze opgelost. Door de twee in elkaar schuivende schoenflappen is er meer dan genoeg ruimte om de R1 aan en uit te trekken. De vele kleine gaatjes- door een laser aangebracht- op de schoenen zorgen daarnaast voor meer dan genoeg koeling. De R1 kan in het zwart en wit worden besteld.

Prijs: 350 euro

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Details crash Benoot bekend: aan 67 per uur op auto, kwartier buiten bewustzijn

Op trainingskamp in het Italiaanse Livigno, nabij de Stelvio, kwam er een abrupt einde...

Interview | Dylan Groenewegen: ‘De foto met mijn vader na mijn ritzege krijgt een mooie plek aan de muur’

Voor onze Vuelta-special/Tourterugblik (hierrrr aan te schaffen) spraken we uitgebreid met Dylan Groenewegen. Hieronder...

Mooi beeld: Marianne Vos schrijft belangrijke boodschap voor zichzelf op stuur

Marianne Vos kwam zondag als eerste over de meet in de Zweedse WorldTour-koers Postnord...

Meer zoals dit

Specialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

De Evade en Prevail zijn niet alleen onder beroepsrenners populair, ook in het amateurpeloton...

Specialized presenteert nieuwe topschoen: S-Works Torch

Specialized komt een dikke maand voor aanvang van de Tour met een mooi nieuw paar schoenen op de markt. Wij mochten ze al even uittesten met Fabio Jakobsen.