John Degenkolb en het duivels Duitse dilemma

Duitsland mag 'slechts' zes renners afvaardigen naar het WK in Qatar. John Degenkolb: "Als ik mezelf moet wegcijferen, d...

John Degenkolb en het duivels Duitse dilemma
  • John Degenkolb John Degenkolb

Duitsland mag 'slechts' zes renners afvaardigen naar het WK in Qatar. En dat terwijl het land met André Greipel, Marcel Kittel en John Degenkolb drie ijzersterke kanshebbers op de regenboogtrui heeft. "Als ik mezelf moet wegcijferen, dan doe ik dat."

De Duitse bond dacht aanvankelijk met het maximaal aantal van negen coureurs af te kunnen reizen naar Qatar, maar een (te) mager seizoen gooit roet in het eten. Het land komt 76 punten tekort op de ranglijst van de UCI en mag daardoor maar zes renners afvaardigen. Dat schopt het scenario van drie kopmannen en zes helpers behoorlijk in de war. Want met André Greipel, Marcel Kittel en John Degenkolb in de gelederen zijn onze oosterburen topfavoriet.

"Het is natuurlijk jammer om te zien dat we geen topplaats innemen in het landenklassement", zegt John Degenkolb. "Maar als je in detail bekijkt waar het verschil met voorgaande jaren vandaan komt, is het best te verklaren. 'We' hebben gewoon minder gewonnen in de grote wedstrijden. Op het WK moeten we er maar het beste van maken."

Wellicht moet één of twee van drie Duitse sprinters zich opofferen voor een kopman. Hoewel Greipel de meest ervaren coureur op het WK is, wist Kittel dit seizoen een overwinning meer te behalen. Bovendien heeft De Gorilla al te kennen gegeven het kopmanschap absoluut niet te willen delen met Kittel of Degenkolb in Qatar. Zo hard wil de renner van Giant-Alpecin niet met zijn vuist op tafel slaan.

Degenkolb: "We hebben verschillende opties en de definitieve strategie zal op een later moment bepaald worden. Ik kijk er erg naar uit om wederom deel uit te maken van de Duitse ploeg. Mocht het zo zijn dat ik mijzelf weg moet cijferen voor een andere kopman, dan doe ik dat. Vorig jaar in Richmond heb ik immers mijn kans al gehad om de ploeg te leiden."

cover-wieler-revue-2016-06

Lees het complete interview met John Degenkolb in de nieuwe Wieler Revue WK-Special. In dit nummer ook in interviews met Dylan Groenewegen en de Belgische (en olympisch gouden) bondscoach Kevin De Weert!

? Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue in onze webshop!

Foto: Cor Vos