Analyse: blessureleed en het snelle herstel bij renners

Profrenners met blessures zijn geen normale stervelingen. "Voor een beroemde renner kan meer dan voor een recreant", ver...

Analyse: blessureleed en het snelle herstel bij renners

Is er een dokter in de zaal? Het is een vraag die gevallen renners niet hoeven te stellen, want de medische molen draait direct volop. Daarbij blijkt eens te meer dat profrenners geen normale stervelingen zijn. "Voor een beroemde renner kan meer dan voor een recreant", vertelt sportarts Guido Vroemen.

Hét medisch wonder van het wielerjaar 2016 is Mathew Hayman. Na een val in de Omloop Het Nieuwsblad leek zijn voorjaarscampagne in rook op te gaan. Voor een elleboogbreuk stond nu eenmaal een herstelperiode van minimaal zes weken. Bovendien was er tien dagen na zijn val nog geen enkel sprake van herstel. Wonder boven wonder startte hij alsnog in de laatste voorjaarsklassieker van het jaar, Parijs-Roubaix. Tot ieders verbazing klopte hij op de piste van Roubaix vervolgens toppers als Tom Boonen, Ian Stannard en Sep Vanmarcke in de sprint. Een zege met een Nederlands tintje, zo bleek later.

Hayman is kind aan huis bij chiropractor Maarten Tielen, die vanuit Maastricht onder meer voor Giant-Alpecin werkt. Toen Tielen hoorde van het moeizame herstel van de Australiër, wist hij wat hem te doen stond. Hij verwees Hayman door naar Fractury, een kliniek met 'versnel botherstel' als specialisme. Tielen wist dat zijn oud-studiegenoot en sportfysiotherapeut Bart Damen mogelijk uitkomst kon bieden. Hayman waagde zijn kans en onderging behandelingen met een combinatie van drie apparaten: lasertherapie, ultrageluid en magnetische velden. Stuk voor stuk technieken die al jaren gebruikt worden.

"Het innovatieve zit hem erin dat wij ze combineren", vertelt Damen, die vorig jaar met een klein team naar het Engelse Ipswich trok om de kunst af te kijken van Brian Simpson, naar verluidt een levende legende onder motorracers met botbreuken. De resultaten waren zo verbluffend dat het vijftal geen moment twijfelde en in Reusel een eigen kliniek opzette. "We begonnen in januari met de behandeling van moeilijk helende breuken. Mensen die al vier jaar op krukken liepen, verlieten de behandelkamer met een genezen breuk."

 

cover-wieler-revue-2016-06

Lees het complete verhaal over blessureleed in de nieuwe Wieler Revue. In dit WK-nummer ook in interviews met Dylan Groenewegen, John Degenkolb en de Belgische (en olympisch gouden) bondscoach Kevin De Weert!

? Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue in onze webshop!

Foto: Mathew Hayman bij Fractury