HomeNieuwsVacansoleil DCM-man wil duurzame wielerploeg

Vacansoleil DCM-man wil duurzame wielerploeg

Daan Luijkx wil een nieuwe wielerploeg opzetten met een duurzaam verdienmodel. Geldschieters investeren niet in een plek...

Daan Luijkx wil een nieuwe wielerploeg opzetten met een duurzaam verdienmodel. De oud-Vacansoleil DCM-man hoopt dat bedrijven zich engageren met de missie van zijn ploeg: ‘werken aan een duurzame wereld’.

In een interview met Het Financieele Dagblad ontvouwt Daan Luijkx zijn plannen voor een nieuw businessmodel. Hij wil niet dat geldschieters betalen voor een plek op het shirt of voor de teamnaam, maar dat ze investeren in het team. De ploegnaam staat daarom ook al vast: Team Earth, voor een betere wereld.

“Neem Ajax en PSV, of Formule 1-renstallen als Ferrari of Mercedes”, zegt Luijkx in de zalmroze krant. “Sponsors geloven in hun verhaal en willen deel zijn van die familie. Als Philips stopt gaat PSV gewoon door, met een andere sponsor op het rood-witte shirt. Om die reden willen wij zelf het DNA van onze ploeg bepalen.”

Zijn missie is de meest duurzame wielerploeg ter wereld te zijn en de ploeg overal in de wereld ambassadeur te laten zijn voor een duurzame wereld. Renners worden mede op dat profiel geselecteerd. Auto’s, shirts, bidons, fietsen, lakken, schoonmaakmiddelen: alles moet milieuvriendelijk.

Luijkx wil meedoen met de top en dat vraagt een jaarbudget van vijftien tot twintig miljoen euro. Om het risico te spreiden zoekt Luijkx geen twee, maar vier tot maximaal zes partners die voor tenminste vijf jaar instappen. Het wielershirt is al ontworpen en de plaatsen daarop voor de sponsors bepaald. “Daarmee blijven we weg van de ouderwetse discussies over centimeters, plaats op het shirt en kleur.”

Vandaag wordt het eerste Earth-wielershirt symbolisch overhandigd aan Al Gore, voormalig vice-president van de VS en initiatiefnemer van An Inconvenient Truth.

team-earth

Foto’s: Cor Vos/Team Earth

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...