De 10 favorieten voor 'Il Lombardia'

De 10 favorieten voor 'Il Lombardia'

Aanstaande zaterdag staat de laatste echte klassieker van het jaar op het programma. 'Il Lombardia' of de Ronde van Lombardije. Normaal gesproken het slotstuk van het seizoen, maar dit jaar is die eer weggelegd voor het wereldkampioenschap in Qatar. Toch mag 'de koers van de vallende bladeren' zich verheugen in een uitermate sterk deelnemersveld. Volgens ons zijn dit de tien grootste kanshebbers.

1. Fabio Aru (Astana)

Na de zware ontgoocheling in de Tour de France heeft Fabio Aru een rustperiode ingelast, maar de Italiaan is momenteel weer uitermate gemotiveerd. In eigen land zal Aru dit teleurstellende seizoen nog met glans willen afsluiten. 'Het is belangrijk voor mij om met een positief gevoel de winter in te gaan. Een overwinning in Lombardije zou daar zeker bij helpen', zei Aru enkele weken geleden in een interview.

2. Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac)

Rigoberto Uran is een onvoorspelbare coureur, maar heeft de vorm momenteel wel te pakken. Eerder deze week werd de flegmatieke Colombiaan nog derde in de semi-klassieker Milaan-Turijn. Indien de gewenste motivatie aanwezig is, kan Uran een wedstrijd als 'Lombardia' zeker winnen. Zowel in 2008 als 2012 werd Uran derde in deze koers.

3. Alberto Contador (Tinkoff)

Alberto Contador heeft nog nooit een grote klassieker op zijn naam geschreven, maar als er 1 koers is die hij kan winnen is het 'Il Lombardia' wel. Contador had zowel in de Tour als de Vuelta met veel pech te kampen, maar hij kwam in de laatste week van de Vuelta wel sterk bovendrijven. 'Il Pistolero' wil ongetwijfeld zijn seizoen opfleuren met een sterke prestatie in Italie. Maar kan hij de specialisten verslaan?

4. Esteban Chaves (Orica-Bikeexchange)

De absolute revelatie van het seizoen met een tweede plaats in de Giro en een derde in de Vuelta. De 26-jarige Colombiaan heeft zijn seizoen goed ingedeeld en stelde nooit echt teleur. Hij liet ook na de Vuelta zien over goede vorm te beschikken door op indrukwekkende wijze de Ronde van Emilie op zijn naam te schrijven. Iemand om rekening mee te houden in Lombardije!

5. Joaquim Rodriguez (Katusha)

Was eigenlijk al gestopt, maar zijn ploeg Katusha houdt de Spanjaard aan zijn contract en dwingen hem van start te gaan in Lombardije. Niet de ideale voorbereiding natuurlijk, maar Lombardije is de kleine Spanjaard op het lijf geschreven. In 2012 en 2013 was Purito de sterkste in Noord-Italie, maar is hij daar nu wederom toe in staat?

6. Romain Bardet (AG2R-La Mondiale)

Won ook dit seizoen weer een rit in de Tour en werd zelfs tweede in het eindklassement. Afgelopen week werd Bardet tweede in de Ronde van Emilie en negende in Milaan-Turijn. Hij toont daarmee aan over een uitstekende vorm te beschikken. Een zogenaamde dark horse aanstaande zaterdag!

7. Philippe Gilbert (BMC)

Won tweemaal de Ronde van Lombardije, maar dat is alweer een tijdje geleden (2009 en 2010). De laatste jaren kwam Gilbert niet echt dicht bij de overwinning, maar Gilbert zal zijn afscheid bij BMC willen opluisteren met enkele spraakmakende prestaties. Waarom niet in Lombardije? Werd eerder deze week nog zesde in de Tre Valle Varesine.

8. Daniel Martin (Etixx-Quickstep)

Twee jaar geleden won Martin de Ronde van Lombardije. De Ier is meestal elk jaar wel goed voor 1 grote zege. Aangezien hij dit jaar nog niet veel gewonnen heeft is de Ronde van Lombardije een mooie kans om het palmares kleur te geven.

9. Samuel Sanchez (BMC)

BMC komt met een sterke ploeg aan de start. Gilbert, Van Avermaet, Atapuma maar ook Samuel Sanchez. De Asturiaan heeft een geweldige loopbaan achter de rug, maar hij is nog altijd hongerig. Lombardije wist hij nooit te winnen, maar hij stond wel maar liefst vier keer op het podium. Een outsider.

10. Miguel Angel Lopez (Astana)

Lopez was de verrassende winnaar van Milaan-Turijn eerder deze week en hoewel hij in Lombardije hoogstwaarschijnlijk in dienst zal rijden van Aru, is er altijd een scenario mogelijk waar hij voor eigen kans gaat. De Colombiaan won eerder dit jaar ook al de Ronde van Zwitserland en heeft zijn naam definitief gevestigd.