Terpstra schrijft Eneco Tour op zijn naam, slotrit naar Boasson Hagen

Niki Terpstra heeft de Eneco Tour gewonnen. Door uitstekend tactisch werk reed hij Rohan Dennis uit de leiderstrui. Edva...

Terpstra schrijft Eneco Tour op zijn naam, slotrit naar Boasson Hagen
  • Rohan Dennis Rohan Dennis

Niki Terpstra mag weer een dikke vis bijschrijven aan zijn palmares. De Nederlander reed een tactisch uitstekende koers en wist Rohan Dennis op de slotdag uit de leiderstrui te rijden. De etappezege was voor Edvald Boasson Hagen. 

Pas na een tijdje was de vlucht van de dag een feit. Daarbij zat onder andere de winnaar van vorig jaar, Tim Wellens. De Belg kreeg Roy Curvers, Carlos Verona, Ruslan Tleubayev, Brian van Goethem, Simone Antonini, Lars Petter Nordhaug, Marc Sarreau en Winner Anacona met zich mee. Een grote voorsprong zouden zij echter niet opbouwen. Wellens zou net na de voorlaatste keer Muur van Geraardsbergen als laatste van de kopgroep teruggepakt worden.

Op zestig kilometer van de meet barstte de strijd om het algemeen klassement los. Doordat het was gaan regenen lagen de wegen er spekglad bij. Dat was te merken aan het aantal valpartijen. Bij een van die crashes was het klassementsleider Rohan Dennis die tegen het asfalt ging, bij diezelfde tuimelpartij zag de op het oog ijzersterke Lars Boom zijn kansen op de etappezege in rook opgaan.

Terpstra op pole-position

In de uitloop van de Muur van Geraardsbergen ontstond er een nieuwe kopgroep. De best geplaatste aan de kop van de koers was Niki Terpstra. De drievoudig Nederlands kampioen kreeg zijn teamgenoot Bob Jungels mee. Daarnaast maakten Oliver Naesen, Edvald Boasson Hagen, Jasha Sütterlin, Alexey Lutsenko, Christian Juul Jensen, Boy van Poppel en André Greipel deel uit van de kopgroep. Van Poppel en Greipel vielen echter letterlijk weg, doordat ze onderuit gleden op een rotonde. Dennis had toen al een achterstand van anderhalve minuut. Peter Sagan daarentegen lag niet ver achter op de kopgroep met daarbij dus Terpstra. De wereldkampioen was echter wederom op zichzelf aangerekend.

De laatste keer dat de Muur van Geraardsbergen volledig beklommen werd reed Terpstra de kopgroep volledig uit elkaar. Enkel Naesen, Sütterlin, Boasson Hagen en voor heel even Jungels konden hun karretje aanhaken. Sagan reed in de achtergrond de achtervolgende groep eveneens volledig uiteen. Hij raapte de geloste renners uit de kopgroep op en kreeg onder andere Dumoulin en Zdenek Stybar met zich mee. Een vlot lopende samenwerking kwam echter niet tot stand.

Gouden kilometer

De voorsprong van de vluchters liep beetje bij beetje uit en Terpstra raapte bovendien negen seconden op in de gouden kilometer. De kopman van Etixx-Quick Step kreeg de seconden cadeau van zijn drie kompanen. Het verschil tussen de kopgroep en de groep met achtervolgers bleef schommelen rond de veertig seconden, waardoor de eindzege niet meer in gevaar kwam voor Terpstra.

In de strijd om de etappe had Sütterlin de rol moeten lossen. De aankomst was verraderlijk met een kasseienklim. Uiteindelijk was het de Noor die in de sprint met drie het meeste overhad. Terpstra en Naesen moesten genoegen nemen met een tweede en derde plek. De Belg eindigde wel op het podium van het algemeen klassement. Sagan vervolledigde het podium.

Foto: Cor Vos