Chaves komt als eerste boven op San Luca en wint Giro dell'Emilia

Esteban Chaves schreef de Giro dell'Emilia op zijn naam. De hele dag was hij onzichtbaar, maar op de slotklim naar San L...

Chaves komt als eerste boven op San Luca en wint Giro dell'Emilia
  • Esteban Chaves Esteban Chaves

Esteban Chaves schreef de Giro dell'Emilia op zijn naam. De hele dag was hij onzichtbaar, maar op de slotklim naar San Luca sloeg de Colombiaan toe.

Het Italiaanse najaar werd op een prachtige wijze vervolg gegeven. Op de basiliek van San Luca lag de aankomststreep zoals altijd getrokken voor de Giro dell'Emilia. De renners moesten een dikke tweehonderd kilometer afleggen. Daarbinnen lag op het einde een plaatselijk parkoers. In totaal moest de beklimming richting de basiliek vijf keer bedwongen worden.

Vorig jaar ging Jan Bakelants met de zege lopen. De Belg van AG2R-La Mondiale startte dan ook met het rugnummer 1. Nadat Elisa Longo Borghini, net als vorig jaar, de vrouweneditie op haar naam schreef, was het de beurt aan de mannen om hun semi-klassieker af te leggen.

Wachten

Het sein voor een aantal mooie namen om de vlucht te zoeken. Drie etappewinnaars uit de afgelopen Vuelta zaten vooraan. Alexandre Geniez, Jens Keukeleire en Pierre-Roger Latour hadden gezelschap van vijf anderen. Daarbij de oud-Belgisch kampioen Preben van Hecke en een andere etappewinnaar uit een eerdere Vuelta: Alessandro de Marchi.

Met een kleine drie minuten voorsprong reed het achttal op het plaatselijke parkoers af. Al snel scheidden Latour en De Marchi zich af. Met nog twee passages over de klim naar San Luca te gaan, bedroeg hun voorsprong een minuut. Bauke Mollema gaf op; hij zag geen heil in de rest van de koers.

Het werd afwachten tot de laatste beklimming, daarvoor onderhield Astana het tempo. Aan de voet van de slotklim hadden Latour en De Marchi nog maar vijftien seconden op de tweede groep. Bakelants versnelde uit die groep, met Igor Antón. Ze kwamen snel bij de enige overgebleven koploper Latour.

In de slotkilometer kwam alles bijeen, vervolgens was het topfavoriet Esteban Chaves die de sprint bergop won. Romain Bardet werd tweede, voor Rigoberto Urán.

Foto: Cor Vos