HomeNieuwsSagan pakt leiderstrui met tweede etappezege in Eneco Tour

Sagan pakt leiderstrui met tweede etappezege in Eneco Tour

Peter Sagan stak vandaag de handen in de lucht in Sint-Pieters-Leeuw. De Slowaak toonde zich opnieuw de snelste in een m...

Peter Sagan stak vandaag de handen in de lucht in Sint-Pieters-Leeuw. De Slowaak toonde zich opnieuw de snelste in een massasprint.

Een ruim tweehonderd kilometer lange etappe wachtte vandaag op het peloton van de Eneco Tour. Aalter was de startplaats, Sint-Pieters-Leeuw mocht de aankomst verzorgen. Vorig jaar was het al startplaats van de laatste etappe naar Geraardsbergen. Destijds was Manuel Quinziato de beste van een groep vluchters.

In de lokale rondes lagen twee bekende beklimmingen. De Bruine Put en de Alsemberg waren vroeger scherprechters in de Brabantse Pijl. De kasseien van de Brabantsebaan en de Nachtegaalstraat moesten voor nog meer schifting zorgen. Iemand die dat niet zou gaan doen, was Tom Boonen. De renner van Etixx-Quick Step moest opgeven na een val. Er was niks gebroken, de Belg had alleen last van zijn pols.

Chaos

Het strijdlustklassement was vandaag een belangrijk gegeven voor de vluchters. Bert van Lerberghe, drager van de zwarte trui voor dat klassement, koos de aanval. Mark McNally, gisteren de beste van de kopgroep en vijfde in de etappe, wilde een gooi doen naar die trui. Roompot had twee man mee, met Sjoerd van Ginneken en Brian van Goethem. Van Goethem stond op zes punten van Van Lerberghe in het strijdlustklassement; McNally had een punt meer dan de Nederlander.

Maar het peloton was nerveus. Het kopkwartet had op een kleine zeventig kilometer van de streep nog maar een halve minuut op de achtervolgers. Daardoor volgden er al snel in de plaatselijke rondes aanvallen. Onder meer Tom Dumoulin toonde zich erg actief. Wat volgde, was een ware nieuwelingenkoers.

Dmitriy Gruzdev en Andriy Grivko van Astana konden samen een kloof slaan op het peloton. Een tegenaanval van Dumoulin met Tony Martin bracht geen zoden aan de dijk. Grivko deed een goede aak in de gouden kilometer. Hij pakte drie keer de drie seconden. Jasper Stuyven maakte de oversteek naar de twee van Astana.

Op drie kilometer van de streep wilde de Belg van Trek-Segafredo solo doorzetten. Een kilometer later was hij eraan voor de moeite. De sprint in Sint-Pieters-Leeuw was spek naar de bek van Peter Sagan. De wereldkampioen kon nog net André Greipel afhouden.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

Meer zoals dit

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....