Bennati eindwinnaar Giro della Toscana, Sam Bennett pakt slotrit

De eindwinst in de Giro della Toscana ging naar Daniele Bennati. De slotrit kwam op naam van de Ierse sprinter Sam Benne...

Bennati eindwinnaar Giro della Toscana, Sam Bennett pakt slotrit
  • Sam Bennett Sam Bennett

De eindwinst in de Giro della Toscana ging naar Daniele Bennati. De slotrit kwam op naam van de Ierse sprinter Sam Bennett van Bora-Argon 18.

Nadat gisteren Giovanni Visconti in de openingsetappe van de Giro della Toscana de bloemen pakte, stond vandaag de tweede en laatste rit op het programma. De Siciliaan van Movistar wilde met hand en tand de leiderstrui verdedigen. Hij versloeg in Montecatini Terme niet de minste namen; Sonny Colbrelli en Daniele Bennati werden tweede en derde.

Vanuit Montecatini Terme werd koers gezet richting Pontedera. Onderweg waren prachtige plaatsen als Lucca en Pisa trekpleisters voor de tifosi die op de koers af kwamen. De Monte Serra na een kleine zestig kilometer koers vormde de enige noemenswaardige hindernis in het parkoers.

Vogel en de kat

Acht renners togen ten strijde. Daarbij als belangrijkste naam Merhawi Kudus. De 22-jarige Eritreeër wacht nog altijd op zijn absolute doorbraak bij de profs. De renner van Dimension Data zorgde er in eerste instantie voor dat de kopgroep op de Monte Serra zeven minuten uitliep op het peloton. Daarbij reduceerde hij de voorste groep tot zes personen.

Vervolgens ging hij op het vlakke zo vaak versnellen dat hij er solo vandoor kon. Nico Brüngger (Team Roth) en Miguel Ángel Benito (Caja Rural-Seguros RGA) sloten even later aan. Maar op een klein pukkeltje op twintig kilometer van de meet wist Kudus dan echt alleen weg te komen.

Bardiani-CSF raapte de Eritreeër vijf kilometer later toch op. Zij wilden bonificaties pakken met Colbrelli om de eindzege in Toscane te grijpen. De sprint werd vervolgens een prooi voor Sam Bennett. De Ier klopte met Mark Cavendish en Daniele Bennati twee mooie namen. De Italiaan van Tinkoff won het eindklassement.

Foto: Cor Vos