Van der Breggen: 'Speciaal om eerste elite vrouwenkampioen te zijn'

Anna van der Breggen kroonde zich deze middag tot Europees Kampioen op de weg voor vrouwen. Ze was de eerste in de gesch...

Van der Breggen: 'Speciaal om eerste elite vrouwenkampioen te zijn'

Anna van der Breggen kroonde zich deze middag tot Europees Kampioen op de weg voor vrouwen. Ze was de eerste in de geschiedenis.

"Het is een heel speciale trui", stelt de Nederlandse tegen Cyclingpro over de Europese kampioenstrui. "Omdat ik hem zo mooi vind. Maar het is natuurlijk ook een mooie trui, omdat het de eerste keer is dat de elite vrouwen om de Europese titel strijden."

Van der Breggen spreekt van een droomseizoen. Daarmee doelt ze op haar winst in de Waalse Pijl en vooral op de gouden medaille in de olympische wegwedstrijd in Rio de Janeiro. "Maar ik had nog geen kampioenstrui. Nu heb ik die wel."

Credits naar de ploeg

De Nederlandse bedankte haar landgenoten voor het geleverde werk vandaag. "De beloften en elite rensters waren allemaal top. Lucinda Brand heeft ons uit de wind gehouden door mee te gaan in de vlucht halverwege."

In de finale gaf Van der Breggen aan dat ze zich goed voelde. "Vanaf toen hebben ze voor mij gewerkt. Het is dan geweldig voor hen en voor mezelf dat ik het kan afwerken." Ze vond het parkoers niet zwaar, behalve de slotklim. "Op de rest van de omloop kon iedereen gewoon mee. Het is een circuit voor een goede ploeg."

Ze gaf de complimenten aan haar ploeggenote Katarzyna Niewiadoma. "Kasia versnelde hard aan de voet. Dat kan ze ook goed. Ik wist dat ik haar wiel moest houden." Daarna pakte de Europees kampioene over. "Ik hield het tempo hoog, omdat ik dan de sprint lastiger kon maken voor de rest. Zo kon ik winnen."

Foto: Cor Vos