VAN DER BREGGEN NA OLYMPISCH OOK EUROPEES KAMPIOEN

Anna van der Breggen is de nieuwe Europees kampioen voor vrouwen. De Nederlandse nam de bovenhand van Niewiadoma en Long...

VAN DER BREGGEN NA OLYMPISCH OOK EUROPEES KAMPIOEN

Anna van der Breggen is de nieuwe Europees kampioen voor vrouwen. De Nederlandse nam de bovenhand van Niewiadoma en Longo-Borghini.

Het parkoers in Plumelec was inmiddels bekend. Bijna veertien kilometer vanaf de top van de Cadoudal naar, opnieuw, de Côte de Cadoudal. De dames mochten dit parkoers acht keer aanvatten. Dat bracht de totale afstand op 111 kilometer en tweehonderd meter. De vrouwen beloften en vrouwen elite reden door elkaar, er werden dus twee titels vergeven.

Nederland had zes vrouwen aan de start. De KNWU selecteerde Chantal Blaak, Lucinda Brand, Amy Pieters, Anna van der Breggen, Ellen van Dijk en Marianne Vos. Van Dijk had alvast de goede vorm te pakken; ze versloeg in de tijdrit eerder deze week Van der Breggen.

Controle

Nederland had natuurlijk een aantal grote favorieten voor de Europese titel bij hun zes rensters. Ze namen dan ook de controle over het peloton. Weinig dames hadden daardoor zin om de aanval te zoeken. Met 36,5 kilometer per uur lag het gemiddelde dan ook redelijk hoog.

Vanaf vijftig kilometer van de finish begonnen de Nederlandse dames wat onregelmatigheid in het peloton te brengen met aanvallen. Lucinda Brand en Marianne Vos waren actief. Ook Chantal Blaak toonde zich. Eindelijk kwam, met daarbij Brand, een groep aanvallers weg. Acht rensters namen de kop. Daarvan drie beloften, vijf elite rensters.

Wanorde

De acht konden een minuut weg rijden. Brand vond het daar niet snel genoeg gaan en demarreerde. Op de voorlaatste passage van de Cadoudal was ook zij eraan voor de moeite. Daar viel Van der Breggen aan. Maar ook de olympisch kampioene kwam niet weg.

Er volgde een rommelige slotronde. Maar niemand kwam weg. Zoals vaker deze week ging de wedstrijd dus echt pas in de laatste meters beslist worden. Niewiadoma viel vroeg aan op de slotklim. Van der Breggen volgde gezwind. De Nederlandse wist uiteindelijk de sprint bergop met overmacht te winnen. Niewiadoma werd Europees kampioen bij de beloften.

Foto: Cor Vos