Europees Kampioenschap: titel voor beloften gaat naar Riabushenko

Aleksandr Riabushenko kroonde zich tot Europees Kampioen voor beloften. De Wit-Rus won de wegwedstrijd, voor Lambrecht e...

Europees Kampioenschap: titel voor beloften gaat naar Riabushenko

Aleksandr Riabushenko kroonde zich tot Europees Kampioen voor beloften. De Wit-Rus won de wegwedstrijd, voor Lambrecht en Vendrame.

Al vroeg op de zaterdagochtend stonden de beloften mannen aan het vertrek voor hun wegrace. 13,9 kilometer per rondje, dat elf keer kwam uit op een totaal van 152,9 kilometer. De scherprechter? Zoals de gehele week, de Côte de Cadoudal.

Zes Nederlanders bracht de KNWU aan de start. Cees Bol, Jasper de Laat, Pascal Eenkhoorn, Lennard Hofstede, Antwan Tolhoek en Peter Lenderink mochten het oranje tricot dragen. Eenkhoorn reed eerder deze week de tijdrit, die door de 20-jarige Kämna werd gewonnen.

Elftal op kop

Elf renners kwamen van bij de start weg. Daarbij de Belg Nathan van Hooydonck. Hij werd vijfde in de beloftentijdrit. Een andere interessante naam was die van de Fransman Nans Peters. Na een uur werd de gevaarlijk grote groep bijgehaald. Het ging met 44 per uur gemiddeld vrij hard.

Piotr Brozyna (Polen), Federico Olei (San-Marino) en Dusan Rajovic (Servië) kwamen wel weg en pakten snel een minuut. Na vijftig kilometer koers werd dat gat drie minuten. De Fransman Peters bleef erg actief, want hij ging in de tegenaanval. Dat zorgde dat het peloton in de achtervolging moest en vrij snel dichter kwam op de kopgroep.

Met nog zes rondes te gaan was alles weer samen. Een poging van negen, met daarbij winnaar van de Ronde van de Toekomst David Gaudu, bracht geen zoden aan de dijk. Jonathan Dibben kon wel weg komen, de Brit reed solo op kop.

Lange finale

Twee rondes kon de Brit voor het peloton uit rijden. Dan kwam er eindelijk een iets groter groepje weg. David Gaudu en de Rus Artem Nych hadden misschien wel een van de grootste favorieten mee op pad: Vincenzo Albanese. Het peloton was ongeorganiseerd en het zou een lange finale worden.

Het koptrio had met het ingaan van de slotronde nog een halve minuut voorsprong. De Belgen en de Britten gingen in de achtervolging. In de aanloop naar de laatste keer de Cadoudal werd het verschil kleiner. Met negen seconden voorsprong ging Albanese vooraan volle bak omhoog. Zeven seconden bedroeg het verschil met het peloton in de laatste kilometer.

Gaudu viel aan, maar de Italiaan counterde. Die ging vervolgens alleen door, het het peloton op zijn hielen. Op het moment dat de sprint aanving, werd Albanese gegrepen. De hele dag onzichtbare Aleksandr Riabushenko won vervolgens nipt de sprint. De Wit-Rus werd de nieuwe Europees kampioen voor beloften.

Foto: Cor Vos