HomeNieuwsCastroviejo Europees kampioen tijdrijden voor Campenaerts en Moser

Castroviejo Europees kampioen tijdrijden voor Campenaerts en Moser

Jonathan Castroviejo is de eerste Europees kampioen tijdrijden voor elite mannen. De Belg Victor Campenaerts werd knap t...

Jonathan Castroviejo is de eerste Europees kampioen tijdrijden voor elite mannen. De Belg Victor Campenaerts werd knap tweede.

Dit was de eerste editie dat de elite mannen ook zouden strijden om een Europees kampioen, zowel in de tijdrit als in de wegrace. De mannen moesten vanuit Josselin een kleine 45 kilometer afleggen naar Plumelec. De aankomst zou daar, zoals tijdens iedere race op de Europese kampioenschappen, liggen op de Côte de Cadoudal.

De eerste renner die een richttijd op de tabellen moest gaan zetten was Tobias Ludvigsson. De Zweed van Giant-Alpecin, vorige week nog derde in de Vuelta-tijdrit naar Calpe, ging als vierde van start. Maar al vrij snel bleek dat Ludvigsson zijn dag niet had.

Snelle Fransman

Al snel bleek dat Luis Leon Sanchez en Rein Taaramaë bijvoorbeeld een minuut sneller waren aan het eerste tussenpunt. Ludvigsson klokte aan de streep iets meer dan een uur en twee minuten, dus werd duidelijk dat het parkoers niet makkelijk was. Branislav Samoilav dook als eerste onder de grens van het uur, de Wit-Rus noteerde 59’52”.

Ook Yves Lampaert en Marcin Bialoblocki bleken bezig aan een goede tijdrit. De Belg, vorige week al goed tegen de klok in de Vuelta, nam de maat van Sanchez op het tweede tussenpunt. De Pool was snel aan de eerste meting. Op het eerste tussenpunt waren Nelson Oliveira en Jonathan Castroviejo vijf respectievelijk zes seconden langzamer dan Bialoblocki.

Sanchez wist aan de streep 59’41” te noteren, maar Anthony Roux was verrassend een kleine halve minuut sneller. Lampaert kwam twee seconden tekort op de Fransman. Ook Primoz Roglic kwam dicht, maar met 59’20” was hij acht seconden trager dan Roux.

Eindelijk Castroviejo?

Bialoblocki kon zijn inspanning niet volledig doorzetten. Op het tweede tussenpunt was Oliveira zes seconden sneller. Maar de echte voorlopige kampioen bleek Jonathan Castroviejo. De Spanjaard, al zo vaak net naast het podium op kampioenschappen, deed 25 seconden af van de tijd van zijn Portugese ploeggenoot.

Moreno Moser deed maar liefst twintig seconden af van de tijd van Roux aan de streep. De Italiaan had goed ingedeeld om op de Côte de Cadoudal uit te kunnen halen. Oliveira bijvoorbeeld reed een tijd van 59’09” en bleek ten opzichte van de Italiaan 33 seconden te hebben verloren in het laatste deel. Hij kwam binnen op zeventien seconden van Moser.

Nog één kanshebber was er dan: Jonathan Castroviejo. De Spanjaard van Movistar had al veel te vaak een ereplaats gepakt en was nu wel uit op de zege. En die ambitie zette de Spanjaard kracht bij. Met een eindtijd van 58’13” was hij maarliefst 39 seconden sneller dan Moser.

Hij had zelfs Steven Lammertink, die twee minuten voor hem startte en een uur en achttien seconden nodig had, kort voor de streep bijgehaald. Alleen Victor Campenaerts kon nog wat doen aan de tijd van de Spaanse koploper. Maar met een tijd van 58’43” kon hij niet meer dan een knappe zilveren medaille pakken.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...