HomeNieuwsVAN DIJK WINT EK TIJDRIT VOOR VAN DER BREGGEN

VAN DIJK WINT EK TIJDRIT VOOR VAN DER BREGGEN

Ellen van Dijk is de nieuwe Europees Kampioen tijdrijden bij de vrouwen. De Nederlandse versloeg Anna van der Breggen in...

Ellen van Dijk is de nieuwe Europees Kampioen tijdrijden bij de vrouwen. De Nederlandse versloeg Anna van der Breggen in Plumelec.

Bij de vrouwen gingen de beloften en elite rensters om en om van start. Anna van der Breggen zou als laatste het startpodium verlaten, even daarvoor waren ook Ellen van Dijk en Aafke Soet aangewezen op een tijdrit van 25,4 kilometer. De finish lag, zoals heel deze week in Plumelec, op de Côte de Cadoudal.

De Azerbeidjanse Olena Pavlukhina pakte verrassend al vrij vroeg de snelste tijd aan de streep. Ze reed een tijd van 39’12” op de tabellen. De nationaal kampioen tijdrijden van haar land moest lang wachten tot haar tijd werd verbeterd. Dat deed de Française Audrey Cordon. Zij wilde net als Alexys Brunel gisteren bij de junioren, het goud pakken.

Nederland

Riejanne Markus was de enige vroege starter voor de Nederlandse ploeg. Markus noteerde een tijd van 39’48”. Maar met Van Dijk en Van der Breggen moesten de kopstukken nog komen. En beide vrouwen deden wat ze moesten doen. Van Dijk verpulverde bij het eerste tussenpunt de tot dan toe snelste tijd van Alena Amialiusik.

20’59” om 21’50” waren de tijden. Zabelinskaya moest bij de eerste meting negentien seconden toegeven op Van Dijk. De Russische pakte in Rio de Janeiro het zilver in de tijdrit. Van der Breggen gaf maar vijf seconden toe op haar landgenote. De Côte de Cadoudal moest bovendien in het voordeel spelen van de winnares van het goud in de wegrit in Brazilië.

De Wit-Russische Amialiusik kwam met een nieuwe richttijd: 38’12”. Maar Ellen van Dijk was een woman on a mission: ze veegde de tijd van de Wit-Russische van de tabellen. 36 minuten en 41 seconden was de nieuwe beste tijd. Zabelinskaya kwam 23 seconden tekort op de Nederlandse.

De enige die Van Dijk nog kon bedreigen was dus haar landgenote Anna van der Breggen. Ondertussen kwam Aafke Soet met een tijd van 40’29” niet in de buurt van de Europees kampioene bij de beloften Anastasiia Iakovenko. Ook Van der Breggen bleek niet bij machte de tijd van Van Dijk te kloppen. Met 36’59” zorgde ze wel voor een een-tweetje.

Foto: Cor Vos