HomeNieuwsRussische hackers publiceren medische gegevens Froome en Wiggins

Russische hackers publiceren medische gegevens Froome en Wiggins

De Russische groep hackers Tsar Team legde medische gegevens van de WADA-database op straat. Het gaat om Bradley Wiggins...

De Russische groep hackers Tsar Team legde medische gegevens van de WADA-database op straat. Het gaat om Bradley Wiggins en Chris Froome.

De hackers wisten de database van het WADA Anti-Doping Administration and Management System binnen te komen. Dat deden ze met een IOC-account aangemaakt voor de Olympische Spelen in Rio.

De groep publiceerde informatie uit zogeheten TUE’s (Therapeutic Use Exemptions). Dat zijn bewijzen van Internationale sportfederaties en nationale anti-dopingorganisaties waarmee renners verboden middelen mogen gebruiken uit medisch oogpunt.

Froome

Het WADA bevestigde gisteren dat er data van 25 atleten uit 8 verschillende landen was gelekt. Bij Wiggins en Froome zijn de attesten vooral voor corticosteroïden. Die groep stoffen onderdrukt lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties.

Froome maakte er gebruik van kort voor het Critérium du Dauphiné in 2013 en een week voor de Tour de Romandie in 2014. Allebei de attesten waren voorgeschreven om inspanningsastma tegen te gaan. De Brit won overigens beide wedstrijden.

“Dit is geen grijs gebied”, vertelde Froome een tijd terug. “Ik heb twee TUE’s in heel mijn leven als prof aangevraagd. Iedere kuur was een week lang. Twee weken in zeven jaar heb ik iets voor medische redenen genomen. Ik vind niet dat je iets niet moet nemen als je het medisch gezien wel nodig hebt.”

Wiggins

Die andere Brit die bij Team Sky een grote ronderenner werd, Bradley Wiggins, heeft iets meer op zijn lijst staan. In totaal zes aanvragen deed Sir Bradley Wiggins. Driemaal in 2008, een keer voor de Tour de France van 2011, een keer voor de Tour de France van 2012 en een keer voor de Giro d’Italia van 2013.

In de omschrijving van de TUE’s staat dat het voornamelijk gaat om de behandeling van een pollenallergie. Daarbij gaat het vooral om irritatie van de keel door het niezen. Wiggins won de Tour van 2012 met een attest.

Beide renners hebben nog niet gereageerd op het uitlekken van de data door de Russische hackers.

Foto: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...