HomeNieuwsEuropees Kampioenschap: Kämna beste belofte tegen de klok

Europees Kampioenschap: Kämna beste belofte tegen de klok

Lennard Kämna werd Europees kampioen tijdrijden voor beloften. De Duitser nam in Frankrijk de maat van Filippo Ganna en...

Lennard Kämna werd Europees kampioen tijdrijden voor beloften. De Duitser nam in Frankrijk de maat van Filippo Ganna en Remi Cavagna.

Net als bij de junioren eerder deze middag moesten de beloften een parkoers van 25,4 kilometer afleggen. Zoals in iedere wedstrijd deze week in Plumelec, lag de aankomst op de Côte de Cadoudal. Deze kon nog wel eens een beslissende factor spelen in de tijdrit.

Voor Nederland was alleen Pascal Eenkhoorn van de partij. Vorig jaar had Nederland wat meer luxe; Steven Lammertink werd in Tartu Europees kampioen. Op de erelijst van de laatste tien edities stonden nog meer mooie namen. Stefan Küng, Victor Campenaerts, Rasmus Quaade, Alex Dowsett, Marcel Kittel, Adriano Malori en Maxim Belkov zijn tegenwoordig allemaal gevestigde namen in het peloton.

Opvolging

Er werd dus gezocht naar een opvolger voor Steven Lammertink als Europees kampioen tijdrijden voor beloften. Filippo Ganna en Jonathan Dibben waren vooraf de topfavorieten. Vooral de Italiaan staat bekend als een getalenteerd tijdrijder.

Lennard Kämna was als ex-wereldkampioen tijdrijden bij de junioren de eerste interessante naam. De Duitser verpletterde de tot dan toe gezette tussentijden. Kãmna klokte aan de streep 33 minuten en 59 seconden. Ter vergelijking: de winnende tijd bij de junioren was 35’58” van Alexys Brunel. Kämna wordt volgend seizoen al profrenner bij Sunweb-Giant.

De Duitse tijdrijder was bij het eerste tussenpunt lang de enige die een tijd onder de twintig minuten klokte. Zijn 19’39” werd uiteindelijk het dichtst benaderd door Remi Cavagna. De Fransman reed 19’57”, de rest kwam niet in de buurt. Pascal Eenkhoorn deed niet mee om de prijzen en reed een tijd van 36 minuten en tien seconden.

De tijd van Kämna kwam niet meer in gevaar. Cavagna zette zichzelf op de uiteindelijke derde plaats met 34’34”, waar alleen Filippo Ganna nog vijf seconden onder dook.

Foto: Cor Vos