HomeNieuwsGiro 100: organisatie bevestigt Grande Partenza op Sardinië

Giro 100: organisatie bevestigt Grande Partenza op Sardinië

Het Grande Partenza van de 100ste Giro d'Italia vindt plaats in Alghero. De plannen voor de start van de jubileumeditie...

Het Grande Partenza van de 100ste Giro d’Italia vindt plaats in Alghero. De plannen voor de start van de jubileumeditie werden zojuist gepresenteerd.

Zoals eerder al werd gemeld, waren de geruchten er dat het Grande Partenza zou plaatsvinden op Sardinië. Het plaatsje Sassari moest dienen als decor voor de openingstijdrit. Maar dat is dus niet het geval.

In 2017 is het tien jaar geleden dat de Giro d’Italia startte op Sardinië. Destijds werd de ronde geopend met een ploegentijdrit van Caprera naar La Maddalena. Dit jaar nog vond het Grande Partenza plaats in Nederland. Apeldoorn was een paar dagen roze gekleurd. Ook Nijmegen en Arnhem konden de vruchten plukken van een start en aankomst van een Giro-etappe.

Startplaats

De Giro begint op vrijdag 5 mei. De etappe passeert wel Sassari, maar eindigt er niet. De eerste rit is een etappe in lijn van 203 kilometer. Ze voert van Alghero, van de westkant van Sardinië, naar kustplaats Olbia aan de oostkust van het eiland. Onderweg zijn er drie beklimmingen die meetellen voor de bergtrui, waarvan de laatste in volle finale ligt. Toch wordt een massasprint verwacht in de straten van Olbia.

In de tweede etappe rijden de renners van Olbia naar Tortolì. De etappe bedraagt 208 kilometer en voert bijna volledig langs de oostkust. Ondanks de vele hoogtemeters en twee beklimmingen voor het bergklassement wordt ook hier een massasprint verwacht.

Hoofdstad

De laatste etappe op het eiland Sardinië voert de renners van Tortolì naar Cagliari, hoofdstad van het Italiaanse eiland. De derde rit is maar 148 kilometer lang, met het oog op de transfer naar eventueel Sicilië of het Italiaanse vasteland die er gedaan moet worden. Er ligt onderweg één hindernis die meetelt voor het bergklassement, maar op papier is dit de eenvoudigste etappe van de drie. Een sprinter zal dus met het roze om zijn lenden Sardinië verlaten.

Fabio Aru werd aan het woord gelaten over de Giro-start op zijn eiland van herkomst. “Ik ben natuurlijk trots dat de ronde start in mijn buurt. Of ik mee zal doen? Dat moet ik nog even met mijn ploeg Astana bekijken. Strijden tegen Nibali zou natuurlijk vreemd, maar mooi zijn. Als ploeggenoot had ik veel respect voor hem en dat zal ik als tegenstander ook hebben.”

Op 25 oktober presenteert RCS Sport in Milaan het volledige parkoers van de 100ste Giro d’Italia.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Stybar over toekomst: ‘Een vraagteken gezien mijn leeftijd en de gezondheidsproblemen’

Tweede in de Tour of Leuven, ook wel bekend als de Memorial Jef Scherens....

Zwift nog eens drie jaar hoofdsponsor Tour Femmes

Dat de Tour de France Femmes geen eendagsvlieg zou zijn, was al wel duidelijk...

Video | De drie seconden die Marianne Vos de das om doen: ‘Blijkbaar voldoende voor UCI’

Waar we in juli vooral de prachtige wielersport vierden met twee schitterende Tour de...

Meer zoals dit

Zwift nog eens drie jaar hoofdsponsor Tour Femmes

Dat de Tour de France Femmes geen eendagsvlieg zou zijn, was al wel duidelijk...

Video | De drie seconden die Marianne Vos de das om doen: ‘Blijkbaar voldoende voor UCI’

Waar we in juli vooral de prachtige wielersport vierden met twee schitterende Tour de...

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...