Talansky vond in Vuelta a España oude benen weer terug

Andrew Talansky liet in de afgelopen Vuelta eindelijk weer zien uit welk hout hij gesneden is. Zonder veel in beeld te r...

Talansky vond in Vuelta a España oude benen weer terug

Andrew Talansky liet in de afgelopen Vuelta eindelijk weer zien uit welk hout hij gesneden is. Zonder veel in beeld te rijden werd de Amerikaan vijfde.

De vijfde plaats in het eindklassement van de Vuelta was zelfs zijn beste klassering in een grote ronde tot nu toe. Dat was ook zijn doelstelling: beter doen dan de zevende plaats in de Vuelta van 2012.

"Dit is een geweldig gevoel", gaf Talansky achteraf aan in Madrid. "Voor de Ronde van Californië besloten we de Tour links te laten liggen. Alle focus moest op de Vuelta. Daar heb ik veel twijfelende mensen over gehoord en gelezen. Dat kwam vooral doordat ik het best goed deed in de Ronde van Zwitserland."

Ook kreeg de Amerikaan kritiek dat hij maar één grote ronde reed dit jaar. "Alles moest en zou in die ene ronde gestoken worden. Ik wilde dat alles samen zou vallen in de Vuelta. En nu haalde ik mijn beste resultaat in een grote ronde tot nu toe. Terwijl dit de moeilijkste grote ronde was die ik ooit reed."

Gepaste afstand

Uiteindelijk eindigde de Amerikaan van Cannondale-Drapac in het klassement op bijna acht minuten van winnaar Quintana. "En de eerste vier plaatsen werden bezet door renners die al eerder bewezen altijd om het podium in een grote ronde mee te doen. Komt daarbij dat het parkoers dit jaar enorm uitdagend en moeilijk was. Het waren drie harde weken", vertelde Talansky.

Ploegleider Charly Wegelius was blij dat de beslissing om de Tour niet te doen nu goed uitpakte. "Dat was een dappere keuze van Andrew. Veel mensen begrepen het niet. Het is mooi om te zien dat die beslissing zich uitbetaalt. Hij is weer op het niveau waar hij moet zijn, dat is belangrijk naar het volgende seizoen toe."

Naast Talansky eindigde ook Davide Formolo bij de beste tien. "Na een tegenvallende Giro heb ik hard getraind voor deze Vuelta. Ikzelf in de top tien, Andrew vijfde, dat is allebei mooi. Ik had gelukkig geen druk. Ik hoefde alleen maar zo dicht mogelijk bij Andrew te blijven."