HomeNieuwsVuelta: de vijf redenen waarom Quintana de Vuelta won

Vuelta: de vijf redenen waarom Quintana de Vuelta won

Nairo Quintana schreef gisteren de Vuelta a España op zijn naam. Maar hoe kwam de eindoverwinning van de Colombiaan tot...

Nairo Quintana schreef gisteren de Vuelta a España op zijn naam. Maar hoe kwam de eindoverwinning van de Colombiaan tot stand?

Olympische Spelen

1. Nairo Quintana kwam slecht uit de Tour de France en besloot de Olympische Spelen in Rio de Janeiro links te laten liggen. Chris Froome toog wel naar Brazilië en haalde er de bronzen medaille op de tijdrit. Toch ging de trip naar Zuid-Amerika niet in de koude kleren zitten, viel te zien tijdens de eerste aankomst bergop op Mirador de Ézaro.

Mentale winst na tien dagen

De vijf redenen waarom Quintana de Vuelta won

2. Op de eerste twee ontmoetingen op een echte berg – we spreken over La Camperona en Lagos de Covadonga – toont Quintana de betere klimmer te zijn van zijn Britse concurrent. Op La Camperona kan Alberto Contador nog dicht komen, maar richting Lagos de Covadonga breekt onder andere de valpartij in Pueblo de Sanabria de Tinkoff-kopman zuur op. Froome kiest voor een vreemde tactiek en komt nog dicht, maar kan de Colombiaanse klimgeit niet meer bedreigen. Zo gaat Quintana de eerste rustdag tegemoet met 58 seconden voorsprong op Froome.

Movistar

De vijf redenen waarom Quintana de Vuelta won

3. Waar Chris Froome in de Tour de France op een sterk Team Sky kon rekenen, mocht Quintana dat deze Vuelta ook zeggen van zijn Movistar-ploeg. Rory Sutherland en Imanol Erviti bewezen hun diensten op de vlakke wegen en bergop waren José Joaquin Rojas en José Herrada vaak vooraan te zien. Jonathan Castroviejo – boezemvriend van Quintana – reed zich eindeloos leeg voor de Colombiaan en Rubén Fernandez ontbolsterde deze Vuelta eindelijk eens als het talent dat een aantal jaar terug de Ronde van de Toekomst won. En als zij niet meer konden, waren er nog Daniel Moreno en Alejandro Valverde.

Coup naar Sallent de Gállego

De vijf redenen waarom Quintana de Vuelta won

4. Op de Aubisque kan Quintana zijn Britse tegenstrever geen pijn doen. Alberto Contador is al vrijwel kansloos voor de eindzege, maar probeert in de korte etappe naar Sallent de Gállego een greep naar eindwinst te doen als in 2012. Wie zit er mee? Quintana. Colombianen houden van een hele bergetappe koers maken en dat blijkt maar weer. Op weg naar het skistation Aramon Formigal pakt de kopman van Movistar resoluut de leiding. Alleen ritwinnaar Brambilla blijft nog in het wiel. Winst op Froome? 2 minuten en 37 seconden. Het gat van 3 minuten en 37 seconden wordt nog hard verkleind in de tijdrit, maar het blijkt te groot.

Alejandro Valverde

De vijf redenen waarom Quintana de Vuelta won

5. Alejandro Valverde toonde dan eindelijk tekenen van vermoeidheid. Na een derde plaats in de Giro d’Italia en een zesde plaats in de Tour de France leek de Murciaan ook in de Vuelta af te stevenen op een plaats bij de besten. Zoals in de Tour wel vaker, krijgt El Imbatido een knauw in de Pyreneeën. Op de Aubisque verliest hij veel tijd. Hierdoor hoeft Quintana zich niet in te houden voor een goede klassering van de ervaren Spanjaard. Onder andere in de Tour van 2015 nekte dit de Colombiaan, waarna ze wel allebei op het podium stonden in Parijs. Valverde toonde zich bereid te werken voor Quintana. Hij gaf hem op Lagos de Covadonga zelfs het signaal de aanval te kiezen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...