HomeNieuwsSagan met grandioze eindjump naar winst in Québec

Sagan met grandioze eindjump naar winst in Québec

Peter Sagan schreef de Grand Prix Cycliste de Québec op zijn naam. In de Canadese eendagskoers klopte hij Greg van Averm...

Peter Sagan schreef de Grand Prix Cycliste de Québec op zijn naam. In de Canadese eendagskoers klopte hij Greg van Avermaet en Anthony Roux.

Rondjes rond Québec, met een interessant parkoers door de oude binnenstad. Dat is al sinds een aantal jaren het recept voor de Grand Prix Cycliste de Québec. En naarmate de koers vordert, wordt de slotklim steeds harder opgereden. De laatste passage onder de poort naar de oude binnenstad bepaalt vaak wie er met de winst vandoor gaat.

Acht renners hadden weinig oog voor het adembenemende decor. Daarbij één Nederlander: Twan Castelijns van LottoNL-Jumbo. Met Valerio Agnoli, Lars Bak, Jan Barta, Maxim Belkov, Matthew Brammeier, Nicolas Masbourlan-Parent en Alexandre Pichot zat de Nederlander in een internationaal gezelschap.

Wachten

Maar het was wachten tot de laatste paar rondes voor er iets stond te gebeuren. De camera’s waren veel gericht op wereldkampioen Peter Sagan. Hij stapte vorige week ziek af in de Bretagne Classic-Ouest France. Op vijftig kilometer van de meet leek Sagan achteraan te bengelen, maar een aantal kilometers later zat hij bergop weer bij de beteren.

Op veertig kilometer van de streep nam Luke Rowe het initiatief; de Brit kreeg Julian Alaphilippe mee. als tweetal waren ze vrijwel kansloos. Achter het duo ontpopte zich een beetje een nieuwelingenkoers. Slag om slinger volgden er demarrages.

De Franse klassiekerspecialist liet op de Côte de la Montagne (een halve kilometer aan 10%) de Brit achter. Dan waren er nog dertig kilometer af te leggen. Onder het tempo van Roman Kreuziger werd de Franse springveer weer gegrepen. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde kwam een interessante groep renners weg.

Gianni Moscon, Fabio Aru, Rui Costa, Ramunas Navardauskas en Jesus Herrada waren een aantal van die mooie namen. Trek-Segafredo ging in de achtervolging. De cohesie in de groep was niet goed, waardoor het peloton snel de aansluiting maakte.

Grande finale

Matej Mohoric kwam even alleen op kop te zitten. De Sloveense wereldkampioen voor junioren in 2012, een jaar later wereldkampioen voor beloften, liet nog eens zijn indrukwekkende daalkunsten zien. Orica-BikeExchange haalde hem echter bij. Zij zetten alles in het werk voor Michael Matthews. Paul Voss was de volgende die een gaatje sloeg.

Olivier Naesen nam snel over. Vorige week won hij de Bretagne Classic-Ouest France en dat gaf de Vlaming vertrouwen. Tinkoff ging vol in de ankers om hem terug te halen. Ook AG2R-La Mondiale hielp een handje om de renner die volgend jaar in hun ploeg rijdt te grijpen.

Alles was te herdoen op de laatste passage van de Côte de la Montagne. Naesen was eraan voor de moeite. Sagan zakte er bergop meteen door. Matteo Trentin viel aan. Julian Alaphilippe was ook weer mee, met Gianni Moscon. De drie werkten goed samen. De Italiaan van Sky liet het duo van Etixx-Quick Step snel achter bergop.

In de slotkilometer leek het peloton terug te komen. Rigoberto Uran probeerde hetzelfde kunstje als vorig jaar te flikken met een jump in de slotkilometer. Hij was goed op weg naar de zege, maar werd in extremis met speels gemak geremonteerd door niemand minder dan wereldkampioen Peter Sagan. Greg van Avermaet werd tweede, voor Anthony Roux.