HomeNieuwsPoels wint opnieuw aankomst bergop in Tour of Britain

Poels wint opnieuw aankomst bergop in Tour of Britain

Wout Poels won de koninginnenrit in de Tour of Britain. De Limburger ontbond op weg naar Haytor zijn duivels en leidt he...

Wout Poels won de koninginnenrit in de Tour of Britain. De Limburger ontbond op weg naar Haytor zijn duivels en leidt het klassement.

De etappe waar het eigenlijk deze week om draaide in de Tour of Britain was eindelijk daar. Een aankomst bergop op de beklimming naar Haytor zou grotendeels over het lot van deze ronde beslissen.

In het klassement waren er nog twaalf gegadigden voor de eindzege. Leider Julien Vermote en Steven Cummings hadden zo rond de minuut voorsprong op tien renners. Bij die tien zaten Daniel Martin en Tony Gallopin, maar ook Dylan van Baarle en Tom Dumoulin. Morgen staat nog een ochtendtijdrit op het programma, dat was interessant voor de Limburger van Giant-Alpecin.

Kwartet

Vier renners namen resoluut de kop na de start. Bij die vier één Nederlander: Jasper Bovenhuis was van de partij. De renner van AnPost-Chain Reaction was eerder in de week al heel actief geweest. Waren nog meer mee: Giovanni Visconti, Thomas Stewart en Miguel Ángel Benito. Intussen waren de Britse wielerfans weer massaal uitgelopen.

Vooral BMC voerde het labeur in het peloton. Met Rohan Dennis hadden ook zij een favoriet voor de eindzege present. Hij stond elfde in het klassement en had bijvoorbeeld vijf seconden achterstand op Dumoulin. Vooraan was Bovenhuis de eerste die op de stroken bergop moest laten gaan.

Op twintig kilometer van de finish ging Visconti solo. Op datzelfde moment nam Team Sky in het peloton het commando over. Kort voor de slotklim werd de Siciliaan van Movistar bijgebeend. Sky had nog vier man over op de slotklim. Met ploegen van zes aan de start was dat vrij indrukwekkend te noemen. Ian Stannard gaf het tempostokje echter meteen over.

De slotklim van zes kilometer zou het klassement in een plooi leggen. Leider Vermote hield goed stand in de eerste kilometers. Rohan Dennis viel al snel aan en kon rekenen op een counter van Dumoulin. Poels toog mee met zijn streekgenoot. Daardoor kraakte Vermote. Maar met Daniel Martin had Etixx-Quick Step een kandidaat eindwinnaar, dus bleef naamgenoot Tony Martin op kop rijden.

Steven Cummings viel aan, met Gallopin in het wiel. De Brit wilde een gooi doen naar de eindzege. Ook Dylan van Baarle probeerde de oversteek te maken. Een nieuwe aanval van Dumoulin leek echter iedereen behalve Poels te kraken. De renner van Sky wilde, net als Dennis, niet meewerken.

Strijd om eindzege

Poels had namelijk zijn zinnen gezet op de ritzege. In de voorlaatste kilometer vertrok de Limburger. Hij leek net als vorig jaar op weg naar de zege in Haytor. Dumoulin waagde nog een ultieme poging. Poels ging echter relatief onbedreigd naar de ritzege. Achter hem werd Dennis tweede, voor Dumoulin en Van Baarle.