Vuelta: de etappe van morgen (vrijdag 9 september)

In de Vuelta is het na de ritzege van Cort Nielsen, of volgens Michel Wuyts Keukeleire, tijd voor: de enige individuele...

Vuelta: de etappe van morgen (vrijdag 9 september)

In de Vuelta is het na de ritzege van Cort Nielsen, of volgens Michel Wuyts Keukeleire, tijd voor: de enige individuele tijdrit in deze drie weken.

Op de grote plaat

Datum: Vrijdag 9 septemberStart: XàbiaFinish: CalpeType: TijdritFavorieten: Chris Froome, Jonathan Castroviejo, Vegard Stake Laengen

Parkoers

Net als vorig jaar heeft de organisatie van de Vuelta gekozen voor een lange, relatief vlakke tijdrit in de laatste week. Toen was de tijdrit in en om Burgos en maakte Tom Dumoulin zijn verloren tijd op klassementsleider Fabio Aru goed. Overigens won de Nederlander de rit tegen de klok met 1:04 voorsprong op de nummer twee Maciej Bodnar.

Morgen start de tijdrit in Xàbia en ligt de finishstreep 37 kilometer verderop in wielermekka Calpe. De renners krijgen een zo goed als vlak parkoers voorgeschoteld, met alleen na 11 kilometer een kort klimmetje. Overigens kent de route geen geheimen voor de coureurs, aangezien veel profploegen hier in de winter hun trainingskamp opslaan. Giant-Alpecin weet daar alles van. Zes renners kwamen in de buurt van Calpe ten val doordat een auto tegen de richting in de renners aanreed. Kan Chris Froome hier zijn achterstand op Nairo Quintana grotendeels weg poetsen?

Streek

Xàbia was vroeger vanwege de kliffen, grotten, baaien en twee rotseilanden een aantrekkelijke schuilplaats voor piraten en smokkelaars. Tegenwoordig is er een drukke vissershaven en een gezellig strand.

Je vindt er ook het ‘roze huis’: de residentie van Senyoreta Josefina Bolufer, gebouwd met geld dat de familie verdiende met de export van druiven naar Amerika. De finish van de tijdrit is getrokken in Calpe, waar in de winter veel wielrenners neerstrijken. In 1973 lag hier ook de finish van een rit tegen de klok. Toen was het een proloog over zes kilometer en ging de winst naar Eddy Merckx, die daarmee de basis legde voor zijn eerste en enige eindzege in de Vuelta a España.

 

vuelta19Foto: Cor Vos