Vuelta: de etappe van morgen (maandag 5 september)

Na het immens zware weekend volgt er morgen een dag waar het peloton het relatief rustig aan kan doen. Wat staat er morg...

Vuelta: de etappe van morgen (maandag 5 september)

Na de heroïsche dag van vandaag in de Vuelta volgt er morgen een etappe waar kansen liggen voor sprinters. Wat kunnen de renners morgen precies verwachten? 

Datum: Maandag 5 septemberStart: AlcañizFinish: Peñiscola Type: SprintetappeFavorieten: Fabio Felline, Jens Keukeleire, Gianni Meersman, Vluchters

The day after

De rust in het peloton zal na drie zware bergdagen weer wat terugkeren. Verliezers zullen hun wonden likken, winnaars uitblazen van hun inspanningen en sprinters - wie de afgelopen dagen hebben overleefd - een ritzege ruiken. Want met slechts één beklimming van derde categorie, de Alto Morella met de top na 77,6 kilometer, op het programma, is de verwachting dat het in Peñíscola in een sprint eindigt. Na ongeveer 90 kilometer gaat het peloton in dalende lijn richting Vinaroz. Vanaf daar zijn het nog zeventien vlakke kilometers richting de finish. Voor diegene die de drie zware bergritten slecht hebben verteerd, wacht een fijne beloning in Peñíscola: morgen is een welverdiende rustdag.

Start/Finish

Het peloton heeft gisteren een lange transfer achter de rug als het vandaag start in Alcañiz. Dit kleine stadje, bekend om zijn kazen en worsten, was nog niet eerder een startplaats in de Vuelta. Het ligt aan de oever van de rivier de Guadalupe, waar zo’n 15.000 mensen wonen. In 1119 heroverde Alfons I de stad op de Moren. Van Alcañiz rijdt het peloton in zuidelijke richting naar Peñíscola, de stad aan de zee. Het staat op een klip die uitsteekt in de zee. Op een hoge steile rots staat het Castell del Papa, een fort gebouwd door kruisvarende Tempeliers. We moeten terug naar 1981 voor de laatste Vuelta-finish in Peñíscola. De winst die dag ging naar Jesus Suarez, de eindzege naar Giovanni Battaglin. Nee, niet de vader van LottoNL-Jumbo-renner Enrico Battaglin.

Foto: Cor Vos

PROFIL