Vuelta: de etappe van morgen (Zaterdag 3 september)

Vuelta: de etappe van morgen (Zaterdag 3 september)

Vandaag nam het peloton een relatieve rustdag. Morgen staat er dan ook een loodzware etappe op het menu. Wat kan het peloton verwachten? 

Datum: Zaterdag 3 septemberStart: Urdax-DantxarineaFinish: AubisqueType: BergetappeFavorieten: Nairo Quintana, Chris Froome, Esteban Chaves, Alberto Contador

De koninginnenrit

Bonjour! Waar het peloton gisteren slechts twintig kilometer door het Franse land reed, doet het dat vandaag bijna de gehele etappe. Het profiel is spectaculair met drie beklimmingen van de eerste categorie en de finish op de legendarische Col d’Aubisque. Het is aan de renners of ze er ook een heroïsche strijd van maken. Het is in ieder geval D-day voor de klassementsrenners. Een slechte dag en je kunt op minuten gereden worden. Heb je tijd goed te maken, dan is vandaag de dag. Moet je wel de benen hebben, want het parkoers is zwaar. Eerst wachten drie eerste categorie bergen: de Col Inharpu, daarna de Col du Soudet en tenslotte de Col de Marie Blanque. Maar daar blijft het niet bij, want als kers op de taart volgt de klim van buitencategorie, de Col d’Aubisque (16,6 kilometer a 7,2%) die vanuit Laruns wordt beklommen. Advies is om vandaag geen afspraken te plannen en vrouw en kinderen een dagje naar een pretpark te sturen.

Start/Finish

Net als gisteren, is de startplaats hetzelfde als de finishplaats een dag eerder, Urdax-Dantxarinea. Het peloton blijft in oostelijke richting rijden en gaat voor de tweede keer de grens over. Op Frans grondgebied gaan de renners richting de Col d’Aubisque. Nog niet eerder finishte de Vuelta op deze heroïsche berg. We kennen ‘m vooral uit de Ronde van Frankrijk. In 2007 werd-ie voor het laatst beklommen. Weet u nog wie de winnaar was? Een tip: het was een Deen met de bijnaam The Chicken. Precies, Michael Rasmussen. Het zou zijn laatste kunststukje zijn. Diezelfde avond werd hij, in pole-position om de gele trui te winnen, door de Rabobankploeg uit de Tour gezet wegens het liegen over zijn verblijfsplaats in voorbereiding op de Tour.

Foto: Cor Vos 

PROFIL-E14-e1472767885400