Vuelta: de etappe van morgen (vrijdag 2 september)

Jens Keukeleire sprintte vandaag naar de ritzegge in de Ronde van Spanje. Ook morgen is een spurt aannemelijk. Wat kan h...

Vuelta: de etappe van morgen (vrijdag 2 september)
  • Jens Keukeleire Jens Keukeleire

Vandaag liet Jens Keukeleire de rest zijn hielen zien. Morgen is een kans op een sprint wederom aannemelijk. Wat kan het peloton verwachten? 

Datum: Vrijdag 2 septemberStart: BilbaoFinish: Urdax-Dantxarinea Type: Sprint/heuveletappeFavorieten: Gianni Meersman, Kristian Sbaragli, Fabio Felline

Langste etappe

Met 213 kilometer krijgt het peloton vandaag de langste etappe deze Vuelta voorgeschoteld. En dat niet alleen: het is wederom op en af morgen. De route herbergt vier gecategoriseerde beklimmingen, één van de tweede categorie en drie van de derde. Aangezien San Sebastian om de hoek ligt, zou je zeggen dat ze de Alto de Jaizkibel zouden aandoen, maar die laten ze links liggen. De top van de slotklim ligt echter op ruim vijftig kilometer van de finish. Vervolgens zijn er nog lastige stukken, waar aanvallers hun slag kunnen slaan. Toch zouden de best klimmende sprinters de slotfase moeten kunnen overleven. O, en de renners rijden ook nog twintig kilometer door het Franse land.

Start/Finish

Net als in 2011 is Bilbao niet alleen finishplaats, maar ook startplaats. Toen won Daniele Bennati op de voorlaatste dag van Bilbao naar Vitoria voor Enrico Gasparotto en Damiano Caruso. Nu rijdt het peloton in oostelijke richting naar Urdax-Dantxarinea. En je raadt het al: wederom is dat een nieuwe finishplaats voor de Vuelta. Deze stad werd gesticht in de 15e eeuw, onder heerschappij van San Salvador Klooster. In het Baskische plaatsje woonde Pedro Aguerre, één van de belangrijkste schrijvers in de Baskische taal in de 17e eeuw. Hij is de auteur van het beroemde boek Gero - betekent ‘later’ - één van de meest geprezen werken in het Baskisch literatuur.

PROFIL

Foto: Cor Vos