Vuelta: Keukeleire sprint met overmacht naar de zege in Bilbao

Jens Keukeleire heeft de twaalfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Belg spurtte na een enerverende finale met...

Vuelta: Keukeleire sprint met overmacht naar de zege in Bilbao
  • Jens Keukeleire Jens Keukeleire

Jens Keukeleire heeft de twaalfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Belg sprintte met gemak naar de overwinning in een gedecimeerde groep. De tweede plek was voor Maxime Bouet, terwijl Fabio Felline het podium completeerde. 

In een razendsnelle openingsfase deden verschillende renners een poging het te maken tot de vlucht van de dag, maar weinig renners kregen daadwerkelijk de ruimte. Toch kon een groep van zes zich losmaken van het peloton. Opvallend: twee renners van Team Sky gingen in de vlucht van de dag, namelijk Peter Kennaugh en David Lopez. Zij kregen Darwin Atapuma, Gianluca Brambilla, Louis Meintjes en Kenny Elissonde met zich mee. De renner van BMC viel vervolgens letterlijk weg uit de kopgroep, maar net voor de laatste beklimming zat de onderneming er ook op voor de rest van de vluchters.

Movistar had heel de dag de controle gehouden over de kopgroep, omdat er twee renners van Sky present waren. Op de slotklim, de Alto del Vivero, zou de beslissing moeten vallen. Dries Devenyns was de eerste die aanviel. De Belg, eerder al tweede in een etappe, sloeg direct een gat. Ondanks diverse tegenaanvallen wist niemand meer in het wiel van Devenyns te komen op de slotklim. Op het laatste vlakke gedeelte kreeg Devenyns het echter moeilijk waardoor hij op twee kilometer van het einde werd ingelopen. In de sprint met een uitgedunde groep hield Keukeleire de eer van de Belgen hoog. De renner van Orica-BikeExchange was verreweg de beste. Bouet en Felline kwamen op respectabele afstand als tweede en derde over de meet.

Foto: Cor Vos