HomeNieuwsVuelta: Froome wint voor tweede keer op Peña Cabarga

Vuelta: Froome wint voor tweede keer op Peña Cabarga

Chris Froome won na een spannend slot de elfde etappe van de Vuelta a España. De Brit won voor een tweede keer op de ste...

Chris Froome won na een spannend slot de elfde etappe van de Vuelta a España. De Brit won voor een tweede keer op de steile Peña Cabarga.

Daags na de rustdag stond alweer een aankomst bergop op het programma. De Peña Cabarga heeft in een aantal jaren behoorlijk wat faam opgebouwd. Van de valpartij van een in de leiderstrui rijdende Igor Antón in 2010, naar een eerste kennismaking met Chris Froome in 2011, tot de machtsgreep van Chris Horner in 2013: hier werd keer op keer geschiedenis geschreven. Geen reden om dat vandaag anders te verwachten.


En dat wisten de vluchters maar al te goed. Ze hadden al vaak een kans op de ritzege gekregen in de heuvelachtige etappes en dachten nu opnieuw hun slag te kunnen slaan. Vanaf de start in Colunga ging het hard, aangezien veel groepjes vluchters geen ruimte kregen. In het eerste uur kwam niemand weg.

Juiste vlucht

Na een uur aan 50 kilometer per uur gemiddeld, kwam eindelijk de goede vlucht op gang. 23 man nestelden zich in de kopgroep. Daarbij Martijn Keizer en Koen de Kort, maar ook Jan Bakelants, Ben Hermans en Pieter Serry. Met Hermans op een kleine zeven minuten van Quintana in het klassement, kon Movistar niet volledig laten lopen.

En Alberto Contador leek zijn zinnen te zetten op succes in de Vuelta. Zijn ploeg nam de kop, toen de vluchters vijf minuten voorsprong hadden. Binnen een mum van tijd was daar nog twee minuten van over. Het zette de kopgroep aan tot opschakelen. Op den duur gingen veel vluchters er echter minder in geloven. Tinkoff reed langzaam aan het gat dicht.

Steil slot

De Peña Cabarga wachtte op iedereen. Een klim waarbij het geleidelijk aan steiler werd. De slotkilometers waren naar Spaanse traditie de moeilijkste. Movistar nam de handschoen over in het peloton. Froome begon traditioneel wat verder achterin, om zijn eigen tempo te bepalen. Hermans was de laatste vluchter die overbleef.

De steile pentes zouden zoals altijd de winnaar bepalen op deze klim. Rubén Fernandez trok de groep op een lint. Chaves was de eerste die ging aanvallen. Valverde ging daarop het tempo bepalen voor Quintana. De Colombiaanse koploper reed echter snel weg, zo leek het. Quintana nam vervolgens over in de jacht op zijn landgenoot. Froome volgde en versnelde vervolgens. Quintana verpoosde niet, maar Froome won de sprint. Valverde werd derde. Contador kon het werk van zijn ploeggenoten niet belonen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Stybar over toekomst: ‘Een vraagteken gezien mijn leeftijd en de gezondheidsproblemen’

Tweede in de Tour of Leuven, ook wel bekend als de Memorial Jef Scherens....

Zwift nog eens drie jaar hoofdsponsor Tour Femmes

Dat de Tour de France Femmes geen eendagsvlieg zou zijn, was al wel duidelijk...

Video | De drie seconden die Marianne Vos de das om doen: ‘Blijkbaar voldoende voor UCI’

Waar we in juli vooral de prachtige wielersport vierden met twee schitterende Tour de...

Meer zoals dit

Zwift nog eens drie jaar hoofdsponsor Tour Femmes

Dat de Tour de France Femmes geen eendagsvlieg zou zijn, was al wel duidelijk...

Video | De drie seconden die Marianne Vos de das om doen: ‘Blijkbaar voldoende voor UCI’

Waar we in juli vooral de prachtige wielersport vierden met twee schitterende Tour de...

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...