Vuelta: Quintana verplettert concurrentie op Lagos de Covadonga

Nairo Quintana kwam met de handen in de lucht over de streep boven op Lagos de Covadonga. Hij troefde Robert Gesink en C...

Vuelta: Quintana verplettert concurrentie op Lagos de Covadonga
  • Robert Gesink Robert Gesink

Nairo Quintana kwam met de handen in de lucht over de streep boven op Lagos de Covadonga. Hij troefde Robert Gesink en Chris Froome ruim af.

De laatste etappe voor de rustdag stond op het menu vandaag. De tiende etappe, met aankomst boven op de legendarische top van de Lagos de Covadonga. Een beklimming, omgeven door meren op de bergflanken.

Voor de slotklim was er maar één molshoop die punten voor het bergklassement opleverde, maar dat was wel de Alto del Mirador del Fito. Reden genoeg voor Omar Fraile om ten aanval te trekken. In zijn initiatief trok de Bask van Dimension Data vijftien anderen mee. Net als gisteren waren er vier Belgen vooraan te zien, maar ook was er eens een Nederlandse koploper: Robert Gesink was mee.

Redding Vuelta

De Ronde van Spanje was tot nu toe zacht gezegd niet geslaagd voor LottoNL-Jumbo. Kopman Steven Kruijswijk was op de Mirador de Ézaro niet vooraan te bekennen, een dag later naar San Andrés de Teixido verloor hij weer tijd en in Lugo was zijn Vuelta voorbij na een botsing met een onaangegeven paaltje langs de weg. Robert Gesink kon de Vuelta voor LottoNL-Jumbo toch nog wat cachet gaan geven.

De zestien kwamen, minus Moreno Moser, met tweeënhalve minuut voorsprong aan de voet van de slotklim. Louis Vervaeke versnelde al gauw, Pierre Rolland volgde. De Fransman ging even later zelf, Gesink koos voor zijn eigen tempo. In het peloton leidde Movistar en moest Chris Froome lossen. Kort daarna ging ook leider De la Cruz kopje onder.

De renner uit Varsseveld liet vooraan iedereen stuk gaan op zijn tempo. Alberto Contador wilde Nairo Quintana testen, maar die counterde met speels gemak. Ze volgden dan op een kleine minuut van Gesink. Contador en Quintana hadden bovendien in elkaar een goede bondgenoot om Froome op afstand te rijden. Maar de Brit kwam meter voor meter dichter bij.