HomeNieuwsVuelta: Quintana verplettert concurrentie op Lagos de Covadonga

Vuelta: Quintana verplettert concurrentie op Lagos de Covadonga

Nairo Quintana kwam met de handen in de lucht over de streep boven op Lagos de Covadonga. Hij troefde Robert Gesink en C...

Nairo Quintana kwam met de handen in de lucht over de streep boven op Lagos de Covadonga. Hij troefde Robert Gesink en Chris Froome ruim af.

De laatste etappe voor de rustdag stond op het menu vandaag. De tiende etappe, met aankomst boven op de legendarische top van de Lagos de Covadonga. Een beklimming, omgeven door meren op de bergflanken.

Voor de slotklim was er maar één molshoop die punten voor het bergklassement opleverde, maar dat was wel de Alto del Mirador del Fito. Reden genoeg voor Omar Fraile om ten aanval te trekken. In zijn initiatief trok de Bask van Dimension Data vijftien anderen mee. Net als gisteren waren er vier Belgen vooraan te zien, maar ook was er eens een Nederlandse koploper: Robert Gesink was mee.

Redding Vuelta

De Ronde van Spanje was tot nu toe zacht gezegd niet geslaagd voor LottoNL-Jumbo. Kopman Steven Kruijswijk was op de Mirador de Ézaro niet vooraan te bekennen, een dag later naar San Andrés de Teixido verloor hij weer tijd en in Lugo was zijn Vuelta voorbij na een botsing met een onaangegeven paaltje langs de weg. Robert Gesink kon de Vuelta voor LottoNL-Jumbo toch nog wat cachet gaan geven.

De zestien kwamen, minus Moreno Moser, met tweeënhalve minuut voorsprong aan de voet van de slotklim. Louis Vervaeke versnelde al gauw, Pierre Rolland volgde. De Fransman ging even later zelf, Gesink koos voor zijn eigen tempo. In het peloton leidde Movistar en moest Chris Froome lossen. Kort daarna ging ook leider De la Cruz kopje onder.

De renner uit Varsseveld liet vooraan iedereen stuk gaan op zijn tempo. Alberto Contador wilde Nairo Quintana testen, maar die counterde met speels gemak. Ze volgden dan op een kleine minuut van Gesink. Contador en Quintana hadden bovendien in elkaar een goede bondgenoot om Froome op afstand te rijden. Maar de Brit kwam meter voor meter dichter bij.

De Colombiaan raakte af van Contador. Hij ging op weg naar Gesink. Op een kleine drie kilometer van de streep greep Quintana de lange klimmer. Froome kwam bij Contador, terwijl Quintana Gesink achterliet. El Pistolero moest ook de Tourwinnaar en Valverde voor laten. Maar ook die laatste moest passen.

Quintana pakte de zege, na een tegenvallende Tour de France waarin hij toch nog derde werd. Achter hem kwam Robert Gesink knap als tweede over de streep op 23 seconden, met Froome in het wiel. Valverde eindigde op 28 seconden, Contador op een minuut en vijf.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lefevere over Dalton-strategie in ploegentijdrit Vuelta: ‘We moeten puzzel juist leggen’

De Vuelta begint aanstaande vrijdag met een ploegentijdrit en dat kan Patrick Lefevere wel...

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Video | Cecilie Uttrup-Ludwig schittert dubbel in reclamespotje: in dialoog met zichzelf

Als Deens bedrijf heb je de keus om een spotje te maken met geletruidrager...

Lefevere over Cavendish: ‘Sportief had hij vrede dat Fabio de Tour zou rijden, maar daarin keerde hij begin dit jaar zijn kar’

Uiteraard heeft manager Patrick Lefevere een uitgebreide visie op de verandering in het sprintersgilde...

Meer zoals dit

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Lefevere over Cavendish: ‘Sportief had hij vrede dat Fabio de Tour zou rijden, maar daarin keerde hij begin dit jaar zijn kar’

Uiteraard heeft manager Patrick Lefevere een uitgebreide visie op de verandering in het sprintersgilde...

Bondscoach Moerenhout glashelder: ‘De eerste plek in de tijdrit is voor Dumoulin’

Het verhaal is bekend: Tom Dumoulin stopt aan het einde van het jaar, maar...