Vuelta: de etappe van morgen (zondag 28 augustus)

Lagutin pakte vandaag in de Vuelta uit op de steile slotklim naar La Camperona. Wie kan er zijn slag slaan op de iets mi...

Vuelta: de etappe van morgen (zondag 28 augustus)

Lagutin pakte vandaag in de Vuelta uit op de steile slotklim naar La Camperona. Wie kan er zijn slag slaan op de iets minder lastige Alto de Naranco?

Naar de geboorteplaats van Samuel Sánchez

Datum: Zondag 28 augustusStart: CistiernoFinish: Alto de NarancoType: HeuveletappeFavorieten: Vluchters, Alejandro Valverde, Simon Yates

Parkoers

Een relatief korte etappe, zoals er zo veel zijn deze Vuelta, met slechts 165 kilometer. Daarin moet het peloton wel vier beklimmingen afleggen, waarvan drie van de derde en één van de tweede categorie. Op de laatste klim, de Alto del Naranco, is ook de finish gelegd. Als iemand weet hoe deze klim gaat, is het Samuel Sánchez. De BMC-renner is geboren in Oviedo, waar de Alto del Naranco ligt.

De klim is 6,8 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent. Zo’n 1,4 kilometer voor de top gaat het nog even vierhonderd meter in dalende lijn, alvorens de laatste kilometer met stukken van 10 en 12 procent wacht. Eerder liggen de Puerto de San Isidro (2e categorie, top na 60 kilometer), de Alto de Santo Emiliano (3e categorie, top na 117 kilometer), de Alto de San Tirso (3e categorie, top na 135 km) en de Alto de la Manzaneda (3e categorie, top na 153 kilometer) op de route. Het zijn niet de lastigste beklimmingen, maar omdat de laatste drie wel binnen de laatste veertig kilometer zijn, kan dat nog weleens voor verrassingen zorgen.

Streek

Cistierna is een klein dorpje in de provincie León. Er wonen zo’n 3.500 mensen die voor het eerst een Vuelta-start in hun plaats hebben. Vanuit daar gaat het peloton weer voor even terug naar Galicië, waar op de Alto del Naranco in Oviedo de finish is. Oviedo is de geboorteplaats van menig topsporter, zoals voormalig Rabobank-renner Carlos Barredo, Samuel Sánchez van BMC en Formule 1-coureur Fernando Alonso.

Laatstgenoemde is een groot wielerfan en vriend van Alberto Contador. Misschien herinnert u het zich nog, maar Alonso had zelfs plannen voor een eigen wielerteam. Hij had Paolo Bettini al aangesteld als teammanager. Het ging uiteindelijk niet door, al heeft de Spanjaard de plannen niet in de ijskast gezet. Wat wel zeker is: bovenop de Alto del Naranco heb je een prachtig uitzicht over Oviedo.

Foto: Cor Vos

vuelta9