Vuelta: Lagutin wint op steile La Camperona, Quintana nieuwe rode trui

Sergey Lagutin won de achtste etappe van de Vuelta a España. Hij was de beste vluchter op La Camperona. Quintana is de n...

Vuelta: Lagutin wint op steile La Camperona, Quintana nieuwe rode trui

Sergey Lagutin won de achtste etappe van de Vuelta a España. Hij was de beste vluchter op La Camperona. Quintana is de nieuwe leider.

In de achtste etappe van de Vuelta wachtte de gevreesde beklimming naar La Camperona op de renners. Met stroken boven de 20% was een spektakel gegarandeerd. Twee jaar terug won Ryder Hesjedal hier na een spannende slotfase; hij nam destijds de maat van Oliver Zaugg.

De Canadees had dus al laten zien dat het op La Camperona kon gaan om een strijd op twee fronten: voor de ritzege ging het tussen de vluchters, daarachter bestreden de klassementsmannen elkaar. En dat zou vandaag ook het geval zijn, bleek al snel.

Belgen

Elf renners wisten zich in de kopgroep te fietsen. Daarbij twee Belgen. België had met tweemaal Meersman en gisteren Vangenechten in totaal al drie etappezeges op zak en Pieter Serry wilde maar al te graag in dat rijtje komen. Ook Zico Waeytens was van de partij, maar van de sprinter kon in principe geen ritzege bergop verwacht worden.

De voorsprong liep langzaam maar zeker op naar tien minuten. Dat gaf ook niets, want Axel Domont was op 23 minuten van Atapuma de best geplaatste aanvaller. Zico Waeytens wilde kort voor de slotklim zijn medevluchters verrassen. Gatis Smukulis en Jhonathan Restrepo gingen mee, de Colombiaan ging kort erna solo.

Restrepo begon met een lichte voorgift aan het steilste gedeelte van de klim. Domont, Sergey Lagutin, Serry en Perrig Quemeneur volgden de Colombiaan op een tiental seconden. Restrepo viel helemaal stil. Quemeneur zette door. Lagutin en Domont volgden, terwijl Serry leek te lossen. Plotseling was ook Cattaneo op komst. Lagutin had goed ingedeeld en kon zo op zijn 35e de mooiste zege uit zijn loopbaan behalen.

In het peloton leidde Movistar de dans. Froome zat op een gat, maar wist dat hij op zijn eigen tempo ging rijden. Rode trui Atapuma moest ook snel lossen. Froome keerde weer terug en zette gelijk maar door. Contador en Quintana volgden. Ook El Pistolero moest na een tijdje afhaken, waarna Quintana versnelde.

De Colombiaan reed zich indrukwekkend naar de rode leiderstrui. Achter hem haalde Contador nog Froome bij. Valverde strandde in het wiel van de Brit.