Vuelta: de etappe van morgen (zaterdag 27 augustus)

Vuelta: de etappe van morgen (zaterdag 27 augustus)

Na enkele enerverende ritten waar een sprint uiteindelijk zou beslissen over de etappe, trekt de karavaan morgen het hooggebergte in. Kan Darwin Atapuma zijn rode trui morgen met succes verdedigen? 

Datum: Zaterdag 27 augustusStart: VillalpandoFinish: La Camperona. Valle de SaberoType: BergetappeFavorieten: Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde Esteban Chaves, Simon Yates, Thomas De Gendt

Eerste eerste categorie-klim

Later inschakelen is vandaag geen probleem. De etappe begint namelijk met 169 vlakke kilometers, alvorens het spektakel losbarst met een aankomst bergop. Voor het eerst deze Vuelta krijgt het peloton een klim van de eerste categorie voor de kiezen: La Camperona. De klim van acht kilometer zorgt voor gegarandeerd spektakel. De eerste zes kilometer zijn relatief gemakkelijk met percentages tussen de 2 en 9 procent, maar daarna beginnen de kuiten te branden met stukken tussen de 15 en 19,5 procent. Een typische Spaanse beklimming met stukken van wel 19 procent. Perfect voor mannen als Chaves en Quintana.

Start/Finish

Het peloton vertrekt vandaag vanuit Villalpando. Dit kleine plaatsje ligt in de provincie Zamora in de regio Castilië en León. Hoewel dit een wielergekke regio is, startte de Vuelta hier nog niet eerder. Vanuit dit nog onbekende plaatsje gaat het peloton naar het noorden om te finishen in Valle de Sabero, waar de eerste categorie klim La Camperona ligt. Een bekende finishplaats voor de wielerfans. Twee jaar geleden finishte hier de veertiende etappe. De Canadees Ryder Hesjedal zat mee in de ontsnapping van 23 man, met ook Luis Leon Sanchez, Tom Boonen, Louis Meintjes en Oliver Zaugg. De Zwitser leek de rit te winnen, maar werd op 200 meter voor de finish achterhaald door de Canadees. De favorieten Froome, Rodríguez, Contador, Aru en Valverde zaten destijds binnen een halve minuut van elkaar.

Foto: Cor Vos 

PROFIL