Nick Schultz wint in Tour de l'Avenir, Gaudu grijpt macht in klassement

Nick Schultz heeft de zevende etappe in de Tour de l'Avenir gewonnen. David Gaudu werd tweede en daarmee greep hij de ma...

Nick Schultz wint in Tour de l'Avenir, Gaudu grijpt macht in klassement
  • David Gaudu David Gaudu
  • Nick Schultz Nick Schultz

Nicholas Schultz heeft de voorlaatste etappe in de Tour de l'Avenir op zijn naam geschreven. De Australiër ging aan de voet van de slotklim solo op zoek naar succes en slaagde in die opzet. De Fransman David Gaudu, gisteren winnaar, werd tweede en nam daardoor de leiderstrui over van John Rodriguez. 

De rit van vandaag betekende de tweede etappe in een drieluik in het hooggebergte. De meet was getrokken op Valmeinier. Een beklimming van 15 kilometer á 6,7 procent. Daarnaast moest ook onder meer de Col de l'Iseran bedwongen worden. Doordat er vanuit de start direct geklommen diende te worden, was het oorlog van begin af aan.

Onder andere Neilson Powless, Tao Geoghegan Hart en Harm Vanhoucke demarreerden uit het peloton. Het zorgde voor een grote versnippering waarbij continu iemand anders aan de kop van de koers verscheen. De Noor Anders Skaarseth reed op kop toen de laatste berg opdoemde. Op de lastige eerste kilometers werd hij echter gauw voorbijgereden door Orica-BikeExchange-stagiair Nicholas Schultz. Ook Adrien Costa deed een duit in het zakje. In de hoop de eindzege te grijpen was hij vroeg ten aanval gegaan, maar hij werd opgeslokt door de groep met de andere favorieten.

Gaudu ten aanval 

Nummer twee in het klassement, David Gaudu, had namelijk al vroeg een aanval gedaan op de leiderstrui van John Rodriguez en om zijn plaats te verdedigen ten opzichte van Costa. Hij kwam in een groepje met nummer drie Edward Ravasi, Egan Bernal, Geoghegan Hart en de Franse knecht Nans Peters. Op elf kilometer van het einde zat het werk van Peters erop waardoor Gaudu op zichzelf was aangewezen. Leider John Rodriguez had ondertussen de rol moeten lossen en zou minuten aan zijn broek krijgen.

Het elitegroepje slokte iedereen een voor een op, maar kon de koploper Schultz niet meer bedreigen, waardoor hij naar de zege kon soleren. Gaudu werd tweede en Jai Hindley maakte het feestje namens Australië compleet door de derde plek te grijpen. Beste Nederlander was Antwan Tolhoek. Hij eindigde op een negentiende plek.

Foto: Cor Vos