HomeNieuwsCalmejane soleert naar zege in Vuelta, Atapuma nieuwe leider

Calmejane soleert naar zege in Vuelta, Atapuma nieuwe leider

Lilian Calmejane was vandaag de beste op de slotklim naar San Andrés de Teixido. De Fransman won voor Darwin Atapuma en...

Lilian Calmejane was vandaag de beste op de slotklim naar San Andrés de Teixido. De Fransman won voor Darwin Atapuma en Benjamin King.

Darwin Atapuma is de nieuwe leider. De Colombiaan, die eerder dit jaar een etappe won in de Ronde van Zwitserland, maakte deel uit van een kopgroep van twintig. Die zong het vandaag uit tot de streep.

Na de steile aankomst bergop op de Mirador de Ézaro gisteren, was vandaag een nieuwe aankomst boven gepland. De kustplaats San Andrés de Teixido had de eer de Vuelta te mogen onthalen.

Dubbele strijd

En al gauw werd het duidelijk dat deze etappe er eentje was voor de vluchters. Dat kwam doordat twintig renners de kop van de koers kleurden. Daarbij zaten als voorname kandidaat etappewinnaars Thomas de Gendt, Zdenek Stybar, Pierre Rolland, Darwin Atapuma en Enrico Battaglin.

Movistar bepaalde het tempo in het peloton en hield het gat zo rond de vijf minuten. Maar de Spaanse ploeg was niet zinnens met hand en tand de rode leiderstrui van Rubén Fernandez te verdedigen. Voor de slotklim wilden veel koplopers af van hun medevluchters nog voor de slotklim begon.

Enkel Axel Domont kon die opzet staven met prestaties. Hij begon twintig tellen eerder dan de tegenstand aan de beklimming. In het peloton ging het tempo pas bij opdraaien van de slotklim omhoog. Nadat Ben King al tempo voerend voor Rolland de Franse koplopers bij de lurven greep, viel Lilian Calmejane aan. Rolland erkende het gevaar en ging in de achtervolging.

Maar hij kwam niet in de buurt bij zijn landgenoot. De geblokte Calmejane reed enkel maar verder weg van zijn tegenstanders. De Fransman van Direct Énergie ging op weg naar zijn eerste zege bij de profs. Ondertussen werd Rolland bijgehaald door Atapuma. De Colombiaan probeerde solo nog de oversteek te wagen naar de koploper. Daarna leek Andrey Zeits nog dichtbij te komen, maar het beeld bedroog. De Fransman kon de zege pakken.

Rode trui

Rubén Fernandez moest op de slotklim zelf de strijd aangaan voor het rood. Hij bepaalde daarmee ook het tempo voor Valverde en Quintana. Peter Kennaugh koos voor de aanval op drie kilometer van de streep. Fernandez moest laten gaan en Dani Moreno nam het stokje over in de eerste rangen van de groep klassementsmannen.

De la Cruz en Brambilla gingen als duo van Etixx-Quick Step de debatten openen in de slotkilometer. Valverde nam daarna de kop over. Kruijswijk verloor opnieuw tijd, nu zo’n driekwart minuut op de groep Valverde.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Primoz Roglic over omgaan met tegenslagen: ‘Wat gisteren is gebeurd, is het verleden’

Primoz Roglic hoopt komende Vuelta a España zijn vierde eindzege op rij te boeken....

De 5 topfavorieten voor de Vuelta a España

Jai Hindley In de Vuelta-special van Wieler Revue geeft Jai Hindley toe dat hij vanaf...

Opvallend: volledige top 10 van de Giro aan de start in Vuelta

De Vuelta wordt toch een beetje gezien als 'de derde grote ronde'. Qua plaats...

José De Cauwer over stoppen Dumoulin: ‘Jammer, hij was het perfecte uithangbord voor het wielrennen’

In de podcast De Tribune gaat de analist dieper in op het stoppen van...

Meer zoals dit

José De Cauwer over stoppen Dumoulin: ‘Jammer, hij was het perfecte uithangbord voor het wielrennen’

In de podcast De Tribune gaat de analist dieper in op het stoppen van...

Egan Bernal keert vandaag terug in peloton: ‘Kan niet genoeg benadrukken hoe zwaar het was’

Naast het vervroegde afscheid van Tom Dumoulin is er ook goed wielernieuws te melden....

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...