Sky verslaat Movistar met twee tienden in ploegentijdrit Vuelta

Team Sky toonde zich de sterkste in de ploegentijdrit in de Ronde van Spanje. Peter Kennaugh is de eerste leider in de l...

Sky verslaat Movistar met twee tienden in ploegentijdrit Vuelta

Team Sky toonde zich de sterkste in de ploegentijdrit in de Ronde van Spanje. Peter Kennaugh is de eerste leider in de laatste grote ronde van het jaar.

Een 28 kilometer lange ploegentijdrit tussen Ourense en Parque Náutico de Castrelo de Miño opende de 71e Vuelta a España. Na een heuvelachtig begin in het groene Galicië, tegen de Portugese grens, trokken de ploegen langs de oevers van de Miño-rivier naar Castrelo de Miño.

Bora-Argon 18 trapte de klokproef voor ploegen af. De Duitse ploeg kon op die manier in ieder geval zeggen overal de voorlopig beste tijd te hebben neergezet. Aan de meet toonde de teller 31 minuten en 34 seconden. Dat kwam neer op een gemiddelde van bijna 53 kilometer per uur.

Wachten

Maar het was dan nog een tijdje te gaan voordat de grote ploegen aan de start zouden komen. Lampre-Merida en dus Louis Meintjes kende een valse start. Een dikke minuut op Bora-Argon 18 was de achterstand aan de streep. Etixx-Quick Step was de eerste ploeg die de tijden van Bora-Argon aan ging vallen. Uiteindelijk kwamen ze tot een eindtijd van 30 minuten en 59 seconden. Ze waren een kilometer per uur sneller dan de Duitse ploeg.

Orica-BikeExchange deed nog eens zestien seconden van de Belgische tijd af. Esteban Chaves kon zo een geweldige slag gaan slaan al vroeg in de Vuelta. Bij het eerste tussenpunt zaten alle topfavorieten binnen de twaalf seconden van elkaar. De schade voor bijvoorbeeld Kruijswijk en Quintana bleef vrij beperkt. Ook aan de tweede tijdmeting zat alles op een zakdoek. Alleen Contador verloor met Tinkoff gevoelig veel tijd.

BMC had op de streep zeven tienden van een seconden tekort op Orica-BikeExchange. LottoNL-Jumbo had op de eerste tussenpunten weinig toe hoeven geven en kwam op 21 seconden van de Australiërs over de streep. Movistar had goed ingedeeld. Valverde kwam als eerste over de streep, de Spaanse ploeg hield zes seconden over op Orica-BikeExchange.

Team Sky wist de ploegentijdrit nog spannend te maken. Chris Froome verloor even de aansluiting met zijn ploegmaats, maar hield uiteindelijk nog twee tienden over op Movistar. Contador en Tinkoff volgden op een kleine minuut. Peter Kennaugh is de eerste leider in de Ronde van Spanje in 2016.