HomeNieuwsKimmann en Van Gorkom in Olympische finale BMX, Van Gendt niet

Kimmann en Van Gorkom in Olympische finale BMX, Van Gendt niet

Jelle van Gorkom en Niek Kimmann nemen later deze avond deel aan de finale BMX. Twan van Gendt kwam nipt tekort voor de...

Jelle van Gorkom en Niek Kimmann nemen later deze avond deel aan de finale BMX. Twan van Gendt kwam nipt tekort voor de eindstrijd.

Na een goed optreden van de Nederlanders gisteren, waren ze nog met drie vertegenwoordigd in de halve finales. Daarin kwamen in totaal zestien BMX’ers aan de start. Net als bij de vrouwen gingen daarvan acht renners naar de finale.

Jelle van Gorkom startte in de eerste heat, Twan van Gendt en Niek Kimmann werkten telkens heat 2 af. Afgaande op de kwartfinales waren de Australiër Anthony Dean en de Amerikanen Nicholas Long en Corben Sharrah de grootste tegenstrevers van de Nederlander.

Van Gendt was net als gisteren gekoppeld aan onder anderen Sam Willoughby. Met Connor Fields, Tory Nyhaug, Gonzalo Molina en Trent Jones betrof het een zware loting. Maar met twee Nederlanders op acht BMX’ers was er een kans van 25% op een Nederlandse finalist uit de tweede strijd.

Spektakel

De halve finales kwamen voort uit spectaculaire kwartfinales. De wind stak de kop op voor veel BMX’ers, doordat hij vanaf het startpodium volledig in de rug stond en na de eerste bocht helemaal tegen. Door windvlagen gingen meerdere renners gisteren tegen de grond. Amadou Mir, Maris Strombergs, Liam Phillips en Joris Daudet waren er door fouten niet meer bij.

Van Gorkom ging als een speer van start. Dean pakte nipt de zege, Van Gorkom werd tweede. Kimmann en Van Gendt moesten vooral rare capriolen van anderen ontwijken, ze werden vierde en vijfde. Door een slechte laatste bocht verloor Van Gorkom in de tweede run wat plaatsen, om uiteindelijk zesde te worden.

Zijn puntentotaal kwam op acht, wat een gedeelde derde plaats betekende. Kimmann en Van Gendt vielen tegen in de tweede run. Ze werden vijfde en zesde en dat kwam doordat twee renners voor de Nederlanders tegen het asfalt sloegen.

Alles of niets

In de laatste run kwam het voor alle drie de Nederlanders maar op één ding aan: alles of niets. Na een matige start werd Van Gorkom derde, wat hem een finaleplaats opleverde. Van Gendt en Kimmann hadden allebei tien punten en stonden op een gedeelde vierde plaats. Met vijf BMX’ers binnen twee punten werd het nog spannend voor de twee laatste plaatsen in de finale. Fields en Willoughby hadden zich al vrijwel zeker geplaatst.

Beide Nederlanders hadden een geweldige start. Kimmann bracht dat uiteindelijk op een tweede plaats en een finalestek. Van Gendt werd vierde, nipt achter Nyhaug en kon daarmee geen plaats in de finale afdwingen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...