HomeNieuws"Vuelta is van hetzelfde niveau als Tour"

“Vuelta is van hetzelfde niveau als Tour”

Javier Guillén is koersdirecteur van de Vuelta a España. Een gesprek over het imago van de ronde, het parkoers en de inv...

Javier Guillén is koersdirecteur van de Vuelta a España. De Spanjaard rolde via de advocatuur de wielerwereld in. Een gesprek over de groei en het imago van de ronde, het parkoers van dit jaar en de invloed van de Olympische Spelen. 

Buiten het kantoor van Javier Guillén in San Sebastian de Los Reyes ten noorden van Madrid tikt de thermometer bijna 40 graden aan. Eind augustus wordt op ongeveer dertig kilometer van deze plek de winnaar van de 71e Vuelta a España gekroond. Het zal een bijzondere editie worden, want de Olympische Spelen en de ambities van de grote renners zullen invloed hebben op het deelnemersveld dit jaar.

Bent u bang voor het effect dat de Olympische Spelen op deze editie van de Vuelta zullen hebben?
“Dat de Olympische Spelen invloed gaan hebben, is duidelijk. De grote renners hebben de Tour de France en de Spelen in hun programma opgenomen. Maar zoals we het nu voor ogen hebben, zal die invloed niet zo groot zijn als we van tevoren hadden verwacht. Ik denk namelijk dat renners die erover hebben gedacht om de Vuelta te rijden dat ook doen, ongeacht de Spelen. Maar als een renner die de Vuelta op de planning heeft staan de Spelen wint, besluit die misschien de Vuelta toch niet te rijden. De invloed van de Spelen gaat er zijn, maar hoe? Dat weet ik niet. Ik ga ervan uit dat het geen negatief effect zal hebben.”

De Vuelta wordt in veel landen, waaronder Nederland, nog vaak gezien als het kleine broertje van de Tour en de Giro.
“We gaan onszelf niet voor de gek houden, we zijn kleiner dan de Tour. De Giro is ook kleiner dan de Tour. Ik denk dat er geen concurrentie bestaat tussen de drie rondes. Hoe beter de renners presteren in de grote rondes, hoe beter het met het wielrennen gaat. Ik houd ervan om een sterke Tour, een sterke Giro en een sterke Vuelta te zien. Vandaag de dag zie ik ons op hetzelfde niveau als de andere twee rondes. Op het niveau van de impact die de rondes hebben, staat de Tour boven alle andere. Maar de Vuelta is de ronde die het meeste gegroeid is in de afgelopen jaren. Ik denk dat niemand in Nederland ons als klein mag beschouwen, want na de start in 2009 in Nederland was heel Nederland op straat en kon iedereen de grootsheid van de Vuelta meemaken. Daarnaast is Nederland één van de landen waar de Vuelta het meest gevolgd wordt. Ik vind mezelf niet de kleinste van de drie. Maar die ranking interesseert me niet.”


Wieler Revue Vuelta 2016
Lees het complete interview met Javier Guillén in de Wieler Revue Vuelta Special. In dit nummer ook in een interview met Steven Kruijswijk en een overzicht van alle etappes, alle ploegen en alle favorieten!

? Bestel hier het nieuwe nummer van Wieler Revue in onze webshop!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Details crash Benoot bekend: aan 67 per uur op auto, kwartier buiten bewustzijn

Op trainingskamp in het Italiaanse Livigno, nabij de Stelvio, kwam er een abrupt einde...

Interview | Dylan Groenewegen: ‘De foto met mijn vader na mijn ritzege krijgt een mooie plek aan de muur’

Voor onze Vuelta-special/Tourterugblik (hierrrr aan te schaffen) spraken we uitgebreid met Dylan Groenewegen. Hieronder...

Mooi beeld: Marianne Vos schrijft belangrijke boodschap voor zichzelf op stuur

Marianne Vos kwam zondag als eerste over de meet in de Zweedse WorldTour-koers Postnord...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...